Oslo Børs passerte milepælen 800 poeng

Etter sterke kvartalsresultater og stigende oljepris satt Oslo Børs den nye historiske rekorden. 


<p><b>REKORD:</b> Oslo Børs passerte 800 poeng fredag morgen.</p>

REKORD: Oslo Børs passerte 800 poeng fredag morgen.

– Dette er en merkedag, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet til E24.

Etter et år der  Oslo Børs har satt den ene rekorden etter den andre, brøt hovedindeksen gjennom den historiske milepælen 800 poeng fredag morgen.

Det ble på forhånd spådd at Oslo Børs sin hovedindeks kunne nå rekorden grunnet sterke resultater fra store selskaper for tredje kvartal.

Klokken skjedde det 09.13 og Oslo Børs satte rekord.

– Vi gikk inn i september og oktober som historisk sett har vært veldig volatile måneder, men nå går vi inn i en tid som historisk sett er den beste tiden på året. Jeg klarer ikke å se helt hva som skal stoppe momentet på børsen nå, sier Hauglund.

Det siste steget opp blir tatt etter at oljeprisen har steget, samtidig som tungvektere som DNB (opp 1,5 prosent), Statoil (opp 0,6 prosent), Orkla (opp 1,3 prosent) og Yara (opp 1,4 prosent) er blant de største bidragsyterne.

Hold deg oppdatert på Oslo Børs. Last ned minE24 i App Store eller Google Play og bli varslet om siste børsnytt!

– De store driverne

Med en hovedindeks som har stormet mot 800 poeng er resultatutviklingen viktig for å kunne forsvare de stadig høyere kursene.

– Det er det fundamentale som seirer, sier Hauglund. 

Han mener årsakene til oppgangen er å finne i slike fundamentale forhold, som hvor mye penger selskapene tjener.

– De store driverne er sterke kvartalstall jevnt over, gode marginer, bransjer som har tilpasset seg nye tider. Spesielt olje og oljeservice – vi ser at Statoil tjener nesten like mye penger på dagens oljepris som de gjorde på 110 dollar, sier Nordnet-økonomen.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet
Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet

Senest i sommer var hovedindeksen under 700 poeng, men siden den gang har oljeprisen steget fra under 50 til over 59 dollar per fat og Oslo Børs har fulgt etter.

Fasiten så langt i år er dermed en oppgang på nær 17 prosent.

– Mange eksperter inkludert meg selv har vært lunken til markedet den siste tiden. Det har blitt gjort til skamme, sier Hauglund.

Børsopptur internasjonalt

Markedet her hjemme har i tillegg fått drahjelp fra den gode stemningen på internasjonale børser.

I USA har den toneangivende S&P 500-indeksen steget med 14 prosent siden nyttårsrakettene gikk i været.

Oppgangen har vært noe mindre i det europeiske aksjemarkedet, der Stoxx Europe 600-indeksen er opp nær ni prosent i perioden. Samtidig, i Asia, har den brede MSCI Asia Pacific-indeksen gått mer enn 23 prosent.

Ifølge Det internasjonale pengefondet er utsiktene for verdensøkonomien blitt lysere.

IMF venter at den økonomiske veksten tiltar fra 3,2 prosent i 2016, som var det svakeste siden finanskrisen, til 3,6 prosent i år og videre til 3,7 prosent neste år.

– Det er lett å finne veien til børsen når selskapene leverer som de gjør nå. Store tunge industriselskaper som Caterpillar, Hydro, leverer sterke tall. Det er rett og slett sterk grobunn i den globale økonomien, sier Hauglund. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå