– Det virker som folk gir opp litt lett

Resultatsesongen påvirker Oslo Børs kraftig fredag. På ingen andre børser er fallet større enn på Oslo Børs.


<p><b>VERST:</b> Det har vært en tøff dag på Oslo Børs som er ned 1,30 prosent fredag formiddag, verst av alle Europas børser.</p>

VERST: Det har vært en tøff dag på Oslo Børs som er ned 1,30 prosent fredag formiddag, verst av alle Europas børser.

Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet svakt opp, men det snudde fort, og når halve dagen er unnagjort, er Hovedindeksen ned 1,30 prosent.

Oppdatering: Hovedindeksen på Oslo Børs endte fredag ned 1,2 prosent til 874,3 poeng.

Fallet er en direkte konsekvens av at resultatsesongen er i gang, da de fem selskapene på Hovedindeksen som faller mest, alle la frem tall fredag morgen.

Dette dagen etter at DNB-aksjen falt 4,03 prosent etter at banken la frem sine kvartalstall for andre kvartal.

– Det var nok forventet at det skulle være litt tungt i dag, selskapene som ikke leverer blir straffet, men jeg synes at det er litt i overkant strengt, sier Marius Aaserud, som leder meglerbordet i Handelsbanken Capital Markets, til E24.

Så langt i dag er det ingen av de store indeksene i verden som faller like mye som i Hovedindeksen.

Hadde ikke forventet så tungt fall

 <p><b>GIR OPP: </b>Meglersjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets mener aksjonærene gir opp litt lett basert på de store fallene i Orkla, Aker BP og Gjensidige på Oslo Børs fredag ettermiddag.</p>

GIR OPP: Meglersjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets mener aksjonærene gir opp litt lett basert på de store fallene i Orkla, Aker BP og Gjensidige på Oslo Børs fredag ettermiddag.

Blant de 70 aksjene som utgjør Hovedindeksen går det hardest ut over Gjensidige som er ned 9,08 prosent så langt i dag.

Fallet kommer etter at selskapet rapporterte et resultat før skatt på 1,25 milliarder kroner, over 300 millioner kroner lavere enn analytikerne ventet, ifølge SME/TDN.

Orkla følger like etter med et fall på 10,29 prosent, og Aker BP er ned 6,33 prosent. Begge selskaper leverte resultater på nedsiden av hva konsensus var blant analytikerne.

– Jeg synes det er merkelig at Orkla faller så mye, vi så for oss et fall som var på halvparten av hva det er nå, sier meglersjef Aaserud.

– Folk gir opp litt lett

Han mener mange er på ferie, og tar det enkleste valget om selskapene ikke presterer topp resultater.

– Det virker som folk gir opp litt lett, sier han.

Både Gjensidige og Orkla er blant de store selskapene i Europa som faller mest.

Også Europris som la frem tall som viste at omsetningen like-for-like gikk tilbake, er ned 7,91 prosent. Selskapet lener seg på nyetableringer for å holde omsetningen voksende. Aksjen er nå ned over 30 prosent siden nyttår.

Verst fredag går det ut over Protector Forsikring, som for ordens skyld ikke er en av Hovedindeksen komponenter. Forsikringsselskapet leverte kvartalstall torsdag kveld, og har fått barbert over 26 prosent av kursen så langt i dag.

Skiller seg fra mengden

Oslo Børs skiller seg ut fredag, der resten av verden ser ut til å følge etter torsdagens Wall Street-oppgang.

Den europeiske samleindeksen Stoxx 600 er klokken 13.30 opp 0,21 prosent. 

For ordens skyld så har Oslo Børs så langt i år prestert svært godt, og med dagens fall er Hovedindeksen fortsatt opp nærmere 7,4 prosent. 

Til sammenligning er Dow Jones opp 0,83 prosent, S&P 500 er opp 4,7 prosent, DAX er ned 3 prosent, Cac40 er opp 2,24 prosent, FTSE 100 er ned 0,1 prosent og i Norden er det bare Helsinki-børsen (+7,16 prosent) som har steget siden januar.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå