Salget av Oslo Børs: – Viktig å se om andre budgivere er interessert

Børsen inviterer til budkamp etter et varslet bud fra børsgruppen Euronext. Styret sier det vil sikre børsens funksjoner og skaffe aksjonærene et best mulig bud.


<p><b>ØNSKER BUDPROSESS:</b> Styret i Oslo Børs VPS Holding starter en prosess for å sikre at flere aktører får sjansen til å by på selskapet, sier konsernsjef Bente Landsnes i Oslo Børs VPS.</p>

ØNSKER BUDPROSESS: Styret i Oslo Børs VPS Holding starter en prosess for å sikre at flere aktører får sjansen til å by på selskapet, sier konsernsjef Bente Landsnes i Oslo Børs VPS.

Julaften kom det melding om at Euronext har planer om å by på aksjene i Oslo Børs VPS Holding ASA, noe som skal ha skjedd etter et initiativ fra enkelte av Børsens aksjonærer.

inviterer styret i Oslo Børs VPS til en budprosess, slik at flere aktører får sjansen til å by.

Les også: (+) Derfor er lille Oslo Børs attraktiv for børsgigantene

– Bakgrunnen for denne budprosessen ligger i meldingen vi sendte ut for en uke siden, om at vi hadde fått kjennskap til at det kanskje var aktører som burde ha vært invitert med i auksjonsprosessen som ikke ble invitert, sier konsernsjef Bente Landsnes i Oslo Børs VPS til E24.

– Vi ønsker å få frem det beste resultatet både for selskapet og for aksjonærene våre, legger hun til.

Andre mulige budgivere kan ifølge analytikere potensielt inkludere London Stock Exchange og Chicago-baserte Cboe, i tillegg til Nasdaq som tidligere har vært interessert i Oslo Børs og som også eier de andre nordiske børsene i blant annet København, Stockholm og Helsinki.

Verdi: 6,24 milliarder

Budet fra Euronext, som eier børser i Paris, London, Lisboa, Brussel og Amsterdam, verdsetter Oslo Børs til over seks milliarder kroner, eller 145 kroner per aksje.

Aksjonærgruppen som ville selge aksjene sine i Oslo Børs engasjerte meglerhuset Carnegie til å gjennomføre prosessen, og Carnegie har tidligere sagt til E24 at de naturlige interessentene ble kontaktet. Børsen ønsker likevel å gi flere aktører muligheten til å by.

– Ønsker dere en budrunde for å unngå at prosessen fremstår som rotete?

– Vi var ikke forberedt, og når det først kommer et slikt forslag er det viktig at styret sjekker opp hva som egentlig har foregått i forkant av varselet om et kommende bud og får iverksatt en ordentlig prosess som sikrer at det beste mulige budet kommer frem, sier Landsnes.

– Dette er viktig både for markedet, siden dette er viktige infrastrukturbedrifter, og for aksjonærenes interesser, sier hun.

– Ikke unaturlig

– Hva tenker du egentlig om et salg av Børsen?

– Det har vært endringer i eierskapet av børsene i mange land. Oslo Børs og Verdipapirsentralen ble privatisert i henholdsvis 2001 og 2003, og har hatt private eiere siden da. Prosesser med helt eller delvis eierskifte er ikke unaturlig, slik som for andre private selskaper, sier Landsnes.

– Men det er et tilleggsmoment at vi driver med konsesjonsbelagte virksomheter innen verdipapirer, som er viktig infrastruktur for kapitalmarkedet, legger hun til.

– Er det riktig å selge børsen?

– Noen av våre aksjonærer ønsker å selge aksjene sine, og de ønsker en best mulig pris. Når det først har oppstått en slik situasjon er det viktig å se om andre aktører også kan være interessert. Styret vil se om det finnes en slik løsning, og vil foreslå den beste løsningen for aksjonærene og det norske verdipapirmarkedet hvorav også norsk næringsliv og kapitalinnhenting, sier Landsnes.

– Hvor stor er sjansen for at det skjer et salg?

– Det kan jeg ikke kommentere.

Børsen har engasjert Arctic Securities til å bistå i arbeidet med budprosessen. Børsens styre vil også ha møter med Euronext og andre interessenter før det gir en anbefaling til aksjonærene.

Har kontroll

De to største eierne i Børsen har ikke vært del av aksjonærgruppen som tok initiativ til budet fra Euronext. Den største eieren er DNB som eier 19,82 prosent, fulgt av KLP som eier 10 prosent. DNB har tidligere ikke ønsket å kommentere saken overfor E24.

Euronext har varslet at selskapet nå eier eller har fått aksept for salg av totalt 50,6 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS. Det kan bety at Euronext vil kunne blokkere eventuelle andre aktører fra å kjøpe Børsen, hvis det skulle komme konkurrerende bud.

– Det vil i så fall være et forhold mellom Euronext og de som har skrevet under på de akseptene, sier Landsnes.

– Hvilke fordeler og ulemper kan det bli med Euronext som eier?

– Det er for tidlig å si, dette er vurderinger vi vil se på fremover når tilbudet kommer, både følgene finansielt og for utviklingen av selskapene i konsernet. Euronext eier børser i andre land, og vi vil også se på hvordan disse har utviklet seg, sier Landsnes.

Nasdaq var interessert

Amerikanske Nasdaq kjøpte i 2007 OMX som blant annet drev børsene i Stockholm, København, Helsinki, og overtok i 2008 deler av råvare- og energibørsen Nord Pool.

Skepsis fra de største aksjonærene i Oslo Børs har trolig bidratt til at Nasdaq har holdt seg unna Oslo Børs, sa Sparebank1 Markets-analytiker Thomas Myrholt denne uken.

– Nasdaq har vært offentlig ute og sagt de ønsket nærmere samarbeid med Oslo Børs. De har ikke tidligere kommet med noe formelt bud på konsernet, men de har aldri lagt skjul på at de ønsket at Oslo skulle være del av den nordiske strukturen, sier Landsnes.

Nasdaq har ikke ønsket å kommentere Euronexts varslede bud på Oslo Børs.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå