Ny rekord på Oslo Børs

Oljeselskapene drar børsen til nye rekordnivåer. Tirsdag ettermiddag stengte Børsen på sitt høyeste nivå noensinne, 905,36 poeng.<p><b>REKORDBØRS:</b> Oslo Børs satte ny rekord tirsdag ettermiddag, og endte på 905,3 poeng. Til nå i år har Oslo Børs sett en oppgang på 11,16 prosent.</p>

REKORDBØRS: Oslo Børs satte ny rekord tirsdag ettermiddag, og endte på 905,3 poeng. Til nå i år har Oslo Børs sett en oppgang på 11,16 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,19 prosent til 903,24 poeng klokken 11.10, og dermed var hovedindeksen igjen over 900 poeng, og passerte like godt intradagsrekorden fra juni i år.

De asiatiske børsene hadde steget kraftig gjennom natten, og ga vind i seilene til det norske markedet da bjellen ringte klokken 09.00.

Hovedindeksen på Oslo Børs, som for tiden består av rundt 70 selskaper, stengte tirsdag ettermiddag på 905,36 poeng. Dermed har indeksen steget med over 11 prosent siden nyttår.

– At Oslo Børs havner over 900 akkurat i dag er jo bingo, og ikke noe man kunne spådd på forhånd. Men at børsen skulle stige, det har vi hatt tro på, og jeg hadde vel egentlig forventet at den skulle vært høyere, sier sjefstrateg i Nordea Leif-Rune Rein.

Equinor er dagens mest omsatte aksje og opp 1,44 prosent til en kurs på 219 kroner, og en handel på 341 millioner kroner.

Men Equinor er ikke den eneste oljeaksjen som gjør det bra.

Oljeaksjene drar lasset

For det er selskapene relatert til oljebransjen som sørget for den sterke børsdagen, i tråd med at prisen for nordsjøolje har steget jevnt og trutt utover dagen og er i skrivende stund opp 1,50 prosent til 74,70 dollar fatet.

Årsaken er at USA har gjeninnført sanksjoner mot oljeprodusenten Iran, noe som daglig vil fjerne en million fat olje fra markedet.

Sjefstrateg Rein tror Oslo Børs kan holde seg over 900 fremover, om oljeprisen fortsetter å stige, blant annet som følge av sanksjonene mot Iran.

 <p><b>IKKE OVERRASKET:</b> Sjefstrateg i Nordea Leif-Rune Rein er ikke overrasket over børsoppgangen, og tror vi kan se videre oppgang så lenge oljeprisen fortsetter å holde seg høy.</p>

IKKE OVERRASKET: Sjefstrateg i Nordea Leif-Rune Rein er ikke overrasket over børsoppgangen, og tror vi kan se videre oppgang så lenge oljeprisen fortsetter å holde seg høy.

– Det er ingen tvil om at olje har vært den store driveren på Oslo Børs så langt i år. Så mye som oljeprisen har steget fra i fjor og en mye bedre inntjening fra selskapene har vært driverne. Man må huske at kun helse- og it-næringen har vokst mer enn oljebransjen globalt i 2018, sier Rein.

Av de ti mest omsatte aksjene på Oslo Børs har det blitt handlet oljeaksjer for totalt 1,24 milliarder kroner i løpet av tirsdagen.

I tillegg til Equinor er AkerBP (opp 4,18 prosent) og DNO (opp 4,09 prosent) også blant de fem mest omsatte aksjene.

I morges skrev Morgan Stanley at de tar opp dekning på AkerBP med et kursmål på 380 kroner.

Også oljeserviceselskapene er med på oppgangen, seismikkselskapet Subsea stiger 2,08 prosent, og TGS fyker opp 3,54 prosent.

Sterkest i Norden

Oslo Børs har også den sterkeste oppgangen i Norden, til tross for at børsene i Danmark, Sverige og Finland også stiger.

På en grønn børsdag i stort sett hele Europa, er det få børser som slår oppgangen i Oslo.

Milano-børsen er opp 1,36 prosent, og så vidt litt bedre.

Men totalt i år forklarer Rein i Nordea at Oslo Børs har gjort det mer enn 10 prosent bedre enn resten av Europa basert på kursen til stengetid mandag ettermiddag.

Han er spent på hvordan den ulmende handelskrigen som fikk børsene til å falle før sommeren vil påvirke markedene utover høsten.

Til nå i år har Oslo Børs en oppgang på 11,03 prosent.

Dagens taper torsdag ettermiddag er det kriserammede riggselskapet Fred Olsen Energy falt 20,13 prosent etter forslag til ny redningsplan som gir kun smuler igjen til aksjonærene.

Fred Olsen Energy har mottatt indikerende og ubindende refinansieringsforslag, skriver selskapet i en børsmelding tirsdag formiddag.

Selskapet skal komme med ny aksjefinansiering, gjøre hele den utestående obligasjonsgjelden om til egenkapital og delvis konvertere selskapets sikrede gjeld.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå