Tok initiativ til Euronext-budet: – Fare for at Oslo Børs blir hengende etter

Initiativet bak Euronexts plan om å kjøpe Oslo Børs VPS kom fra forvaltningsselskapet Incentive. Forvalter Svein Høgset er positiv til at Euronext ønsker å gjøre Oslo til senter for råvaresatsingen sin.


<p><b>SALGSOBJEKT</b>: Euronext er et børsnotert selskap som eier børser i Nederland, Belgia, Frankrike, Portugal, Storbritannia og Irland. Norge kan bli neste land på listen. </p>

SALGSOBJEKT: Euronext er et børsnotert selskap som eier børser i Nederland, Belgia, Frankrike, Portugal, Storbritannia og Irland. Norge kan bli neste land på listen. 

– Vi har gitt en pre-aksept fordi vi mener at i Euronext får Oslo Børs VPS en kapitalsterk eier med bedre forutsetninger for å utvikle Oslo Børs enn hva gjelder dagens eierkonstellasjon. I tillegg synes vi også prisen er god, sier Incentive-forvalter Svein Høgset til E24.

Det var på selveste julaften Euronext varslet at de vil komme med et bud på samtlige av aksjene i Oslo Børs VPS i januar.

«Euronext vil så snart det er praktisk mulig fremsette et kontantbud på 6,24 milliarder kroner (625 millioner euro) for samtlige aksjer i Oslo Børs VPS», skrev børskonstellasjonen i en pressemelding. 

Der fremgår det videre at denne prisen gir en premie på 32 prosent i forhold til det som da var siste sluttkurs i Oslo Børs VPS, og at Euronext allerede hadde mottatt aksept fra 49,6 prosent av aksjonærene i selskapet.

Incentive tok initiativ

Prosessen ble innledet et par måneder tilbake, etter initiativ fra Høgset og Incentive.

– For vår del var dette et naturlig neste steg. Vi har hatt mange samtaler med aksjonærer i Oslo Børs VPS de siste tre årene, og også med styret og ledelsen i selskapet. Vi har diskutert ulike strategiske alternativer, men styret mente at det ikke var deres, eller ledelsens rolle å initiere en salgsprosess.

Incentiv sitter på 6,51 prosent av Oslo Børs VPS gjennom fond forvaltet i Irland.

– Derfor var det naturlig for oss som stor, engasjert eier i selskapet å ta denne rollen, og vi engasjerte dermed Carnegie, sier Høgset.

Det endte altså med et bud fra Euronext.

 <p><b>TOK INITIATIV:</b> Incentive-forvalter Svein Høgset håper Euronext lykkes med oppkjøpsplanene. </p>

TOK INITIATIV: Incentive-forvalter Svein Høgset håper Euronext lykkes med oppkjøpsplanene. 

– Vi er glade for at Euronext ønsker å gå inn som ny eier. De har uttrykt store vekstambisjoner og planlegger å gjøre Oslo til senter for råvaresatsingen sin, sier Høgset. 

– Har dere fått indikasjoner om øvrige endringer?

– Ikke annet enn at det skal satses i Oslo. Målsettingen er å gjøre Oslo Børs sterkere innen de nisjene der Børsen allerede er sterk.

– Med Euronext som partner tror vi også at Børsen får bedre forutsetninger for å vinne markedsandeler i andre markeder enn før. For eksempel er man bedre rustet til å konkurrere om noteringer med for eksempel Nasdaq Nordic, sier Høgset.

Forventer positivt styre

Incentive-forvalteren tror det er fare for at Oslo Børs blir hengende etter dersom den blir stående på egne bein. Som del av Euronext vil Oslo Børs VPS i stedet nyte godt av skalafordeler, inklusiv tilgang til verdensledende teknologi, mener han. 

– Hva med dem som skulle mene at Oslo Børs burde forbli i norske hender? 

– Markedsplassen vil forbli lokal, på samme måte som børsene er det i de andre landene Euronext er børseier. Drar du til Dublin i dag, vil irene si at den irske børsen er irsk, sier Høgset. 

Han forteller at han nå ser frem til at det formelle budet vil legges frem i januar. Da vil styret ta en vurdering på det, noe Høgset forventer at vi ende med en positiv innstilling.

– Det vil forbause meg om ikke styret vil stille seg positive, sier han.

Konsernsjef Bente A. Landsnes i Oslo Børs uttalte til E24 mandag at budet kom overraskende, men at det var avholdt styremøte, og at det vil komme en vurdering fra styret i forkant av at tilbudet legges formelt frem.

Både Pareto-eier Svein Støle og Arendals Fossekompani bekreftet overfor Dagens Næringsliv mandag at de også er blant aksjonærene som har gitt aksept til budet fra Euronext.

DNB er gjennom DNB Livsforsikring Oslo Børs' største aksjonær. I en e-post til E24 skriver kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald, at DNB er kontaktet om dette, men at de avventer det offisielle budet som kommer.

God pris

Budet fra Euronext priser hver Oslo Børs VPS-aksje til 145 kroner, noe Høgset er godt fornøyd med. 

– Vårt inntrykk er at Carnegie har ført en ryddig og profesjonell prosess. 145 kroner aksjen er en god pris som vi mener representerer inntjeningskraften i Oslo Børs VPS Holding og vel så det. Prisen reflekterer en del av merverdien som Euronext kan få ut. 

– Alle som jobber i Oslo Børs VPS har grunn til å være stolte av bedriften de har vært med på å utvikle, og vi er takknemlig for det gode arbeidet de har lagt ned de siste årene, sier Høgset. 

First House bistår Euronext med mediehåndtering i Norge. Seniorrådgiver Geir Arne Drangeid opplyser at Euronext ikke har noen ytterligere kommentarer til saken utover meldingen som ble publisert mandag. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå