Tung dag på Oslo Børs etter resesjonsfrykt

17 av de 20 mest omsatte aksjene endte i minus.

Oslo Børs fulgte Asia-børsene ned fra start mandag, og fallet fortsatte utover dagen.

Hovedindeksen endte ned 0,96 prosent til 865,40 poeng.

Mest omsatt ble Equinor med en nedgang på 0,96 prosent, DNB falt 0,34 prosent, Aker BP ned 2,42 prosent og Telenor ned 0,49 prosent.

Totalt falt 17 av de 20 mest omsatte aksjene mandag, med Gjensidige (+ 0,69 prosent), Norwegian (uendret) og Salmar (+ 0,10 prosent) som ensomme svaler på plussiden.

Resesjonsfrykt

De globale børsene har den siste tiden reagert negativt på en rekke signaler. Blant dem er svake europeiske nøkkeltall før helgen, i tillegg til en negativ rentekurve i USA.

Fredag kom signalet som opp gjennom historien har vært et forvarsel om resesjon.

Da var renten på amerikanske statsobligasjoner med tre måneders løpetid høyere enn renten på statsobligasjoner med ti års løpetid – for første gang siden 2007.

Analytikerne strides imidlertid om signalet rentekurven gir, og hvorvidt det tyder på en nær forestående kollaps i økonomien eller om det fortsatt er fremgang i vente.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Markets peker på at den negative rentekurven må vedvare for at den skal kunne kalles et resesjonsvarsel.

Han skriver også på Twitter at utviklingen nå skyldes lavere lange renter, ikke høyere korte.

Lettelse i Europa

Europa-børsene hentet seg noe inn etter tyske nøkkeltall mandag.

Den tett fulgte Ifo-indeksen, som måler stemningen blant bedriftene i Tyskland, kom inn på 99,6 for mars, mot reviderte 98,7 i februar.

Likevel er de største europeiske børsene i minus mandag ettermiddag:

  • Dax i Frankfurt faller 0,1 prosent
  • FTSE 100 i London ned 0,4 prosent
  • Cac 40 i Paris ned 0,3 prosent

Wall Street sidelengs

I New York er det ikke de store utslagene mandag, etter markant fall før helgen. Søndag kom sammendraget fra USAs justisminister William Barr av spesialetterforsker Robert Muellers rapport.

Sammendraget viste at Mueller har konkludert med at han ikke fant bevis for at president Donald Trump har samarbeidet ulovlig med Russland.

Slik ser det ut på Wall Street mandag ettermiddag:

  • Dow Jones opp 0,3 prosent
  • Nasdaq opp 0,1 prosent
  • S&P 500 opp 0,2 prosent
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå