Pandora-sjefen sparket etter skuffende resultat

Den danske smykkekjempen Pandora klarte ikke treffe sitt tre dager gamle resultatvarsel – nå får administrerende direktør Anders Colding Friis sparken.


<p><b>SKUFFENDE RESULTAT:</b> Tross resultatvarsel var Pandoras tall svakere enn ventet, tre dager etter rapporteringen</p>

SKUFFENDE RESULTAT: Tross resultatvarsel var Pandoras tall svakere enn ventet, tre dager etter rapporteringen

Administrerende direktør Anders Colding Friis i den danske smykkekjempen Pandora forlater stillingen 31. august. Dette skjer samme dag som selskapet legger frem sin kvartalsrapport.

«Styret vil takke Anders Colding Friis for hans harde arbeid og forpliktelse til selskapet i løpet av tre og et halvt år,» skriver selskapet i en pressemelding. 

I januar la selskapet frem en strategi som skal omstrukturere selskapet frem mot 2022. På tross av skuffende resultater og direktørens avgang skriver styret at de fortsatt står fullt og helt bak strategien.

– Vi tror fortsatt på strategien frem mot 2020, men vi har forstått at vi har vært for optimistiske på farten i prosjektet, sa Friis i en kommentar til kvartalsresultatet torsdag morgen.

Styrelederen: – Vi er skuffet

Avgangen kommer etter noen vanskelige dager for selskapet. Aksjen falt brått 25 prosent tirsdag etter smykkeprodusenten mandag kveld varslet vekstbrems i år. Selskapet er et av de 20 største børsnoterte selskapene i Danmark. 

Da pressemeldingen kom fredag morgen opplyste Pandora ingen årsak til Friis avgang, men i et intervju med Business.dk innrømmer styreleder Peder Tuborgh at de er skuffet over arbeidet som er lagt ned i den nye strategien. 

– I styret er vi skuffet over hvor vanskelig det har vært å få opp tempoet i iverksettelsen av strategien, som ble lagt frem for noen måneder siden, sier Tuborgh. 

– Vi ser positiv fremgang, men det samlede inntrykket er ikke på det nivået vi gjerne vil ha. Det må et styret etter noe tid reagere på, fortsetter han. 

Han understreker at dette er en beslutning styret selv har tatt. Likevel unngår han å svare på om de har følt press fra investorer. 

 <p>Administrerende direktør Anders Colding Friis i Pandora trekker seg.</p>

Administrerende direktør Anders Colding Friis i Pandora trekker seg.

Bommet på forventningene

Da kvartalsresultatet kom torsdag ble det klart at kvartalsresultatet ikke klarte å treffe på selskapets nye forventninger.

Selskapet skrev mandag at de forventet et brutto driftsresultat på 32 prosent, ned fra tidligere varslede 35 prosent. Fasit i andre kvartal endte på 1,49 milliarder danske kroner, ned fra 1,6 milliarder danske kroner i samme kvartal i fjor. Marginen endte med det på 31,1 prosent, lavere enn selskapets forventninger.

Pandora opplyste mandag at de ventet en omsetningsvekst på 4 til 7 prosent. Denne kom inn helt i det nedre sjiktet på 4 prosent i lokal valuta. Totalt endte omsetningen på 4,81 milliarder danske kroner.

Strategi frem mot 2022

– Andre kvartal kom inn under våre forventninger, sier den avtroppende toppsjefen om resultatet.

De siste tre månedene har Pandora-aksjen falt 49,99 prosent. Under kan du se utviklingen hittil i år.

 <p><b>KURSRAS:</b> Pandora-aksjen har falt kraftig i 2018</p>

KURSRAS: Pandora-aksjen har falt kraftig i 2018

Både Friis og resten av ledelsen har fått sterk kritikk etter at resultatvarslet ble offentliggjort mandag.

– Det er selvfølgelig et tillitsbrudd for investorene og markedet, sa Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen mandag kveld.

Mistillit til ledelsen

Ifølge analytikeren har det vært sterk mistillit til ledelsen i selskapet de siste månedene.

– Det er kjempestor mistillit til ledelsen. Om den ikke engang kan se syv måneder frem i tid, hvordan skal de da kunne se frem til 2022, sa Hansen til Business.dk.

Etter sparkingen sier styreleder Tuborgh at kommunikasjonen mot aksjemarkedet har vært en faktor i beslutningen om å sparke Friis. 

– Det er beklagelig, for jeg har hatt det fantastisk sammen med Anders, og det vil vi fortsette å ha. Dette er en profesjonell vurdering av at vi på den ene siden har helt riktig strategi. Samtidig er det beklagelig at man ikke har fått opp tempoet i innføringen av strategien, sier Tuborgh til Business.dk.

Styret opplyser om at de samtidig som administrerende direktør går av vil gjøre flere endringer i ledelsen. 

Inn kommer blant annet tidligere toppsjef i The Body Shop, Jeremy Schwartz. Han overtar som driftsdirektør i Pandora fra 1. september. 

Sammen med Schwatz vil finansdirektør Anders Boyer i fellesskap være ansvarlig for driften og omstruktureringen selskapet skal gjennom, inntil en ny administrerende direktør er på plass. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå