Bråsnur i synet på seismikkselskap – jekkes opp fra én til 25 kroner

Sjansen for krisegrep i Petroleum Geo-Services er betydelig redusert, mener ABG Sundal Collier. De jekker nå sitt kursmål på aksjen kraftig opp.


<p><b>OPPGRADERES:</b> ABG Sundal Collier snur i synet på Petroleum Geo-Services.</p>

OPPGRADERES: ABG Sundal Collier snur i synet på Petroleum Geo-Services.

Det vakte betydelig oppsikt da meglerhuset i slutten av oktober tok frem motorsagen og barberte kursmålet på Petroleum Geo-Services til én krone per aksje. Dette sendte kursen ned over ti prosent på Oslo Børs samme dag.

Den dystre spådommen var basert på frykt for at selskapet ville bryte sine lånebetingelser og muligens gå tomme for kontanter i løpet av det inneværende året, hvilket kunne ha medført gjeldskonvertering og utstedelse av ny egenkapital til ugunstige vilkår.

I en fersk oppdatering kalt «Biting the bullet – we were wrong», listes det imidlertid opp fire grunner til at dette scenarioet er mindre sannsynlig:

  • PGS har annonsert et skatteoppgjør i Brasil som gir rundt 55 millioner dollar i ekstra likviditet
  • Rapportert brutto driftsresultat for fjerde kvartal kom inn omtrent 25 millioner dollar høyere enn ventet
  • Oljeprisen har steget med rundt 12 dollar
  • Giganten Schlumberger har annonsert at de trekker seg ut av markedet for seismikkinnhenting

«Med en høyere aksjekurs og positivt sentiment er PGS nå i posisjon til å hente egenkapital ved behov. Alt i alt ser scenarioet med en krisesituasjon nå høyst usannsynlig ut», skriver ABG Sundal Collier mandag.

Anbefalingen på aksjen jekkes opp til hold fra selg, og kursmålet tas opp igjen til 25 kroner – ti kroner høyere enn ved den opprinnelige nedgraderingen.

Delte meninger

Slik E24 tidligere har skrevet, har det vært delte meninger om fremtiden til PGS. Det er gryende tegn til at seismikkmarkedet er i ferd med å hente seg inn etter oljebremsen, men analytikerne har vært uenige både i markedssynet og i sine konklusjoner om de skipseiende selskapene.

PGS har i dag en aktiv flåte bestående av åtte seismikkskip, samt ytterligere syv skip i såkalt «fleksibel kapasitet».

Selskapet har allerede sluppet foreløpige salgstall for fjerde kvartal, der det ble meldt om multiklientinntekter på rundt 170 millioner dollar i perioden. Dette vil gi et brutto driftsresultat på over 100 millioner dollar.

«Selskapet har sett solid salg fra sitt globale multiklientbibliotek på tvers av regionene, spesielt fra sitt eksisterende bibliotek i Brasil og nylige og pågående undersøkelser i Malaysia», skriver selskapet i oppdateringen, som ble lagt frem i starten av januar.

Den fullstendige fjerdekvartalsrapporten og resultater for hele 2017 presenteres 1. februar. Da skal selskapet også avholde kapitalmarkedsdag.

Av 23 analytikere som har dekning på Petroleum Geo-Services, har nå 12 kjøpsanbefaling, ifølge Factset. Snittanbefalingen er hold, kursmål 24,98 kroner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå