Protector må ta millionregning etter dødsbrann

Protector må betale 75 millioner kroner etter Grenfell Tower-tragedien i London.


<p><b>BRANNKATASTROFE:</b> Dette bildet er tatt av leilighetskomplekset like etter at brannen fant sted i 2017. </p>

BRANNKATASTROFE: Dette bildet er tatt av leilighetskomplekset like etter at brannen fant sted i 2017. 

Protector er overrasket over beslutningen fra et oppnevnt voldgiftsdomstol som viser at forsikringsselskapet må betale etter dødsbrannen på Greenfell Tower, skriver selskapet i en børsmelding.

Protector forsikret bydelen i London som høyhuset Grenfell Tower ligger i, som ble rammet av storbrann sommeren 2017 der 71 mennesker mistet livet. Brannen er en av de største katastrofene i Storbritannia de siste årene.

Selskapet vil kostnadsføre et tap på 6,9 millioner pund, tilsvarende 74,48 millioner norske kroner, i regnskapet til andre kvartal som følge av brannen. Det er ikke satt av penger til dette tidligere, ifølge selskapet.

Avgjørelsen kan ikke ankes.

– Det er ingen ankeveier i dette. Det vi sier i børsmeldingen er at vi er overrasket, og synes tapet er surt selvfølgelig. Men vi erkjenner at vi har vurdert feil, og respekterer tilbakemeldingen som kommer fra panelet, sier administrerende direktør i Protector Forsikring, Sverre Bjerkeli, til E24.

Les også: Luksusmilliardær gir 960 millioner til Notre-Dame

– Har tolket avtalen vår helt forskjellig

Stridens kjerne kommer av en uenighet mellom Munich Re og Protector.

Protector har prøvd å finne en annen tapsfordeling enn å sitte igjen med hele tapsoppgjøret, men voldsgiften konkluderer med at forsikringsselskapet må betale 6,9 millioner pund til bydelen. 

 <p><b>PROTECTOR-SJEF:</b> Sverre Bjerkeli. </p>

PROTECTOR-SJEF: Sverre Bjerkeli. 

– Vi har tolket avtalen vår helt forskjellig. Det ble gjort i god tro. Det finnes ingenting i dommen som henviser til noen «smartness» fra vår side, sier Bjerkeli.

– Dette beløpet er mye penger men ingen problemstilling for Protector, sier han, og legger til at selskapet er finansielt solid.  

Les også: (+) Derfor skal man ikke bry seg om IAGs Norwegian-fornektelse

Vil bli studert av bransjen

Protector skriver i børsmeldingen at selskapet vil diskutere saken med megleren sin.

Samtidig har administrerende direktør Bjerkeli  sendt mail til sine motparter fredag kveld, som vil rydde opp i «det dårlige klimaet som har blitt skapt» mens tvisten har holdt på de siste 18 månedene. 

Han mener dette er en unik sak som forsikringsbransjen ikke har sett før. 

– Vi taper ikke med saksomkostninger, så det fantes tvil i saken. Det finnes ingen presedens verken i England eller andre steder i verden som kan guide oss i denne type konflikter. Det var et komplisert felt som tippet ned på feil side, sier Bjerkeli. 

– Dette blir en «lesson learned», ikke bare for oss men for forsikringsbransjen. 

– Grenfell Tower er en såpass stor tragedie at den ble sett av hele forskningsverden, så situasjonen vil bli studert av hele bransjen fremover.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå