– Dette er en stor overraskelse

Analytiker Tom Erik Kristiansen mener det nye lovforslaget fra myndighetene i Quebec kommer som en stor overraskelse, fordi de samme myndighetene tidligere har banket gjennom avgjørende oljelov.


<p><b>STORT FUNN I CANADA:</b> Utica-formasjonen i Quebec, som Questerre er operatør for, ligger ved St. Lawrence-elven i den kanadiske regionen.</p>

STORT FUNN I CANADA: Utica-formasjonen i Quebec, som Questerre er operatør for, ligger ved St. Lawrence-elven i den kanadiske regionen.

Torsdag morgen raste aksjen til energiselskapet Questerre ned 45 prosent på Oslo Børs.

Børsraset fulgte etter en melding fra lokale myndigheter i Quebec om at de ønsker å innføre nye reguleringer som gjør det ulovlig å drive olje- og gassutvinning under én kilometer fra urbane strøk.

Questerre gjorde sitt store skifergassfunn Utica i Quebec i 2009/2010. Siden da har selskapet ventet på ny olje- og gasslov, som kom i boks ved utgangen av 2016, og videre sluttføring av reguleringene i Quebec-regionen for å kunne utvikle funnet.

Mandag denne uken ble det også klart at Questerre endelig har fått en avklaring rundt ressursene i Utica-formasjonen og inngått en intensjonsavtale med den spanske storaktøren Repsol om «kjøp» av deres andel i prosjektet, mot å skrinlegge en juridisk konflikt selskapene imellom.

Aksjen steg voldsomt etter nyheten, og det så svært lyst ut for Questerres videre planer i Quebec.

Torsdag er situasjonen snudd på hodet.

Analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities er overrasket over de nye reguleringene myndighetene nå har foreslått.

– Dette kommer som en stor overraskelse gitt at de samme myndighetene tidligere har utarbeidet energipolitikken frem til 2030, laget og stemt gjennom den nye loven, og i tillegg foreslått fordelaktige reguleringer, skriver Kristiansen i en analyse.

– Hvis de nye reguleringene blir implementert slik de ser ut nå vil det gjøre det umulig for Questerre å utvikle Utica-funnet, skriver han.

Kan være håp for Questerre

De foreslåtte reguleringene innebærer et forbud mot såkalt fracking – det vil si en metode hvor det pumpes vann, sand og noen ganger ulike typer kjemikalier ned i bakken under høyt trykk for å hente opp olje og gass fra skiferformasjoner – som i praksis vil være å forby det som Questerre omtaler som «all betydningsfull utvinning av naturgass i Quebec».

De nye reguleringene skal imidlertid først ut på høring i 45 dager.

Dersom prosessen drar ytterligere ut i tid, kan det være positivt for Questerre, mener Kristiansen.

Det er valg i Quebec 1. oktober og for tiden er det et annet parti som leder an på meningsmålingene. Dette partiet har tidligere indikert at de er positive til utvikling av olje og gass, men usikkerheten vil være høy også hvis de skulle vinne valget, påpeker analytikeren.

– Svært negativt

– Selv om reguleringene ikke offisielt er godkjent av myndighetene, er nyheten svært negativ for hele olje- og gassindustrien i Quebec, skriver analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets i en analyse.

Dersom reguleringene blir implementert, kutter meglerhuset sine vurderinger av verdiene i Questerre med 38 prosent, fra 16 kroner per aksje til 10 kroner per aksje.

Kan kansellere Repsol-avtalen

Etter mandagens nyhet om avklaringen og avtalen med Repsol, sa Kristiansen at «timingen kan vise seg å være spektakulær» for Questerre.

– Gitt at de tidligere forslåtte reguleringene kommer på plass som forventet, er selskapets plan å starte utvinning av ressursene allerede neste år. Vi tror mulighetene for å holde denne tidsplanen er bedre nå som usikkerheten rundt Repsol forsvinner, sa han.

Kristiansen påpeker nå at Questerre kan kansellere avtalen med Repsol hvis de ønsker.

– Sånn sett skaper ikke avtalen noe ekstra problem for dem, sier han.

Berg-og-dal-bane for aksjen siste uke

Questerre-aksjen startet uken på 5,765 kroner per aksje og la i løpet av tre dager på seg 35 prosent etter at selskapet meldte om Repsol-avtalen.

Nå er altså all oppgang fra tidligere denne uken barbert bort – og mer til.

På de kanadiske børsene endte Questerre-aksjen ned over 11 prosent onsdag.

Fremover blir verdsettelsen av selskapet svært sensitiv til sannsynligheten for ytterligere endringer i politikken som eventuelt igjen vil kunne åpne opp for utbygging av ressursene fra lokale myndigheter i Quebec, skriver Kristiansen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå