Analytiker om Questerre-nyhet: «Timingen kan vise seg å være spektakulær»

Oppturen fortsatte for Questerre i tirsdagens handel på Oslo Børs. Pareto tror aksjekursen kan bli mer enn doblet, tross de siste dagenes kursoppgang.


<p><b>BLIR OPERATØR:</b> Bildet viser Questerres område i St. Lawrence Lowlands. Selskapet sikrer seg nå Repsols eierandel på 75 prosent i Utica-formasjonen.</p>

BLIR OPERATØR: Bildet viser Questerres område i St. Lawrence Lowlands. Selskapet sikrer seg nå Repsols eierandel på 75 prosent i Utica-formasjonen.

– Vi mener det er positivt for Questerre at de skal ta dette videre selv. Det er øker muligheten for at de får bygget ut og at tidsplanen overholdes, sier analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities til E24.

Oljeselskapet Questerre har åpnet uken som børsvinner, etter at det før handelsstart mandag meldte om en avklaring rundt ressursene i Utica-formasjonen i St. Lawrence Lowlands i Quebec.

Selskapet har inngått en intensjonsavtale med den spanske storaktøren Repsol om «kjøp» av deres andel i prosjektet, mot å skrinlegge en juridisk konflikt selskapene imellom.

– Ved sluttføring får vi operatørskap i vårt område i Lowlands. Vi vil være i en mye bedre posisjon for å kommunisere direkte med lokalsamfunnet, og kan adressere lokale bekymringer og aksept(betingelser). Vår holdning er at et godt forhold til lokalsamfunnet kommer først, og utvikling etterpå, sier konsernsjef Michael Binnion i en kommentar.

Med på kjøpet får Questerre leterettighetene i et område på 753.000 acres (tilsvarende drøyt 3.000 kvadratkilometer), samt tilknyttede brønner og annet utstyr, pluss geologisk og geofysisk data.

Positiv avklaring

Kristiansen i Pareto viser til at Repsol fikk den aktuelle eiendelen på kjøpet da de slukte Talisman for 13 milliarder dollar i 2014. De slet etter dette med integrasjonen av den tidligere Talisman-porteføljen.

– Dette var lenge før den regulatoriske fremgangen Questerre har oppnådde de siste par årene, og vi tror derfor at Repsol la tilnærmet null verdi på feltet i forbindelse med oppkjøpet. Sånn sett har det også vært usikkert hva Repsol har ønsket å gjøre fremover, og en avklaring er derfor fint, sier analytikeren.

Den juridiske konflikten som gjøres opp er relatert til brønner som ikke ble fracket i en periode før 2010. Saken skulle opprinnelig opp i retten i Canada.

– Det er ikke noe selskapene egentlig ønsker å bruke tid på, så det er bra å se at de har kommet til en løsning, sier Kristiansen.

I Paretos verdsettelse var de aktuelle kravene verdsatt til null, men Questerre selv skriver at en vurdering i forbindelse med rettsbehandlingen la til grunn et rimelig bredt estimat på mellom 49,7 og 243 millioner dollar.

«Spektakulær» timing

Questerre ønsker å gjøre et pilotprosjekt i området alt i 2019. Forbeholdet er sluttføring av reguleringene selskapet har ventet på i Quebec-regionen.

Pareto skriver i en fersk analyse at timingen kan være «spektakulær» for Questerre.

– Gitt at de endelige reguleringene kommer på plass som forventet, er selskapets plan å starte utvinning av ressursene allerede neste år. Vi tror mulighetene for å holde denne tidsplanen er bedre nå som usikkerheten rundt Repsol forsvinner, sier Kristiansen.

Han tror videre at Questerre, når reguleringsspørsmålet er avklart og ved en suksessfull pilot, vil være en attraktiv partner eller oppkjøpskandidat for større oljeselskaper.

Anbefaler kjøp

Basert på det ovennevnte gjentar Pareto en kjøpsanbefaling på Questerre.

Kursmålet løftes til 16 fra 11 kroner, tilsvarende meglerhusets vurdering av selskapets verdijusterte egenkapital justert for produksjonshonorar og større behov for ekstern kapital.

«Det er viktig å merke seg at det siste kun vil bli utløst i et suksess-scenario der utviklingen kan fortsette, hvilket etter vår mening vil implisere en mye høyere prising av selskapet på det tidspunktet», skriver Kristiansen, som ser et derisket verdsettelsespotensial på Questerres eiendeler i Qubec på rundt 50 kroner per aksje.

Questerre-aksjen steg 10,82 prosent i gårsdagens handel på Oslo Børs, og gikk opp nye 13,22 prosent til 7,24 kroner per aksje tirsdag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå