Oljelov i boks for børsraketten Questerre: – Dette er et viktig steg

Det ligger an til en spennende børsmorgen for Questerre-aksjonærene etter at loven som åpner opp for olje- og gassutvikling i Quebec ble godkjent i helgen.


<p><b>OSLO BØRS:</b> Questerre Energy har steget kraftig i høst på optimisme om ny oljelov i Quebec.</p>

OSLO BØRS: Questerre Energy har steget kraftig i høst på optimisme om ny oljelov i Quebec.

Etter at stigende forventninger til åpning for skifergassutvikling i Quebec har sendt Questerre-kursen opp flere hundre prosent i høst, ble loven som åpner provinsen for olje- og gassutvikling godkjent i helgen.

Dermed ligger det an til en ekstra spennende mandag morgen for aksjonærene i olje- og gasselskapet notert på Oslo Børs. Der har kursen steget fra rundt 1,2 til 5,2 kroner – mer enn en firedobling, siden september.

– Viktig steg

Optimismen skyldes at Questerre gjorde sitt store skifergassfunn Utica i Quebec tilbake i 2009/2010, men siden den gang har selskapet ventet på ny olje- og gasslov for å kunne utvikle funnet.

Etter en foreløpig enighet i oktober ble den avgjørende avstemmingen i nasjonalforsamlingen gjennomført 9. desember. Ifølge Bloomberg ble oljeloven godkjent med 62 mot 38 stemmer.

– Dette er veldig spennende for Questerre, sier styreleder Bjørn Inge Tønnessen i Questerre til E24.

Finansdirektør Jason D'Silva stemmer i:

– Dette er et viktig steg.

De understreker likevel at loven, som gjelder for provinsen Quebec og blant annet etablerer et system for lisensiering og autorisering av leting og produksjon av olje og gass, er det første steget av flere på veien mot boring og produksjon.

– Først må du ha forskrifter og reguleringer på plass. Det kan kanskje komme i løpet av våren eller sommeren, i hvert fall i løpet av 2017. Man må også jobbe med den sosiale aksepten lokalt. Allerede er det mange lokale som vil ha dette. Om alt det kommer på plass håper vi å komme i gang med aktiviteter i 2018, sier Tønnessen.

Tror på verdiøkning

Questerre sin hovedvirksomhet er i to områder på hver side av det amerikanske kontinentet – ved Alberta i vest og Quebec i øst.

Sistnevnte er del av et stort skifergassfunn som ble gjort for flere år siden. Pilotprogrammet for å vurdere kommersialiteten i dette ble imidlertid satt på hold i 2011 grunnet en større evaluering av de miljømessige konsekvensene av skifergassutvikling i området.

Ved siden av det regulatoriske vil Questerre gjennomføre studier av funnet.

– Det vi skal gjøre nå er flere studier på Utica for å se hvordan vi kan bore og fullføre brønnene. Vi fortsetter arbeidet for å finne ut hvordan vi skal få fremgang på funnet. Det er den type investeringer vi vil se på, sier D'Silva.

Tønnessen tror godkjennelsen vil gi grobunn for økte verdier av lisensene selskapet har.

– Sannsynligheten øker veldig for at dette skal kunne gi en kraftig verdiøkning etter hvert som tiden går.

Ser prispremie

Selskapet tror det kan oppnå en prispremie til Henry Hub-prisen på gass, altså en høyere pris enn nøkkelprisen i Nord-Amerika.

–  Det er fordi all gass i Quebec i dag importeres. Det er dyrere enn å produsere det lokalt. Vi har trolig en premie på 1–2 dollar til Henry Hub-prisen. Etter hvert som det produseres lokal gass vil trolig premien gå ned, men man vil i det minste ha en premie i starten som gjør vil gjøre lønnsomheten bedre, sier D'Silva.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå