Partneren tar Recs regning i Kina

Rec får i første omgang redusert sin eierandel i det kinesiske felleseide datterselskapet. Solselskapet har imidlertid fortsatt tid på seg til å finne pengene.


<p><b>SLIPPER REGNING:</b> Jens Ulltveit-Moe er styreleder og storaksjonær i Rec, som torsdag har sluppet nyheter om sitt kinesiske datterselskap.</p>

SLIPPER REGNING: Jens Ulltveit-Moe er styreleder og storaksjonær i Rec, som torsdag har sluppet nyheter om sitt kinesiske datterselskap.

Silisiumprodusenten Rec Silicon annonserte i februar 2014 et samarbeid med Shaanxi Non-Ferrous Tian Hong New Energy (SNF) om et joint venture-partnerskap i Kina.

Nå, fire år senere, kommer Rec Silicon med en oppdatering om avtalen.

Den opprinnelige avtalen innebar at Rec skulle overføre rettighetene til sin teknologi for bruk i Kina og Taiwan til det nye selskapet, og kompenseres med 198 millioner dollar fra partneren.

Samtidig skulle Rec Silicon betale 244 millioner dollar for en eierandel på 49 i prosent i det felleseide selskapet. Shaanxi skulle bidra med 254 millioner dollar.

Lavere eierandel

Solmarkedet har imidlertid ikke vært det enkleste de siste årene, og Rec har blant annet blitt rammet av handelskrigen mellom USA og Kina. Dette har påvirket selskapets betalingsevne.

I en børsmelding torsdag morgen skriver Rec at de har inngått en ny avtale med SNF angående den utestående kapitalinnsprøytningen på 169 millioner dollar. SNF betaler nå denne regningen.

Som et ledd i avtalen vil Recs eierskap nedjusteres fra 49 til 15,06 prosent, mens SNF vil sitte på 84,94 prosent. Rec skal betale samarbeidsselskapet (Yulin Joint Venture) 652.500 dollar i renter og en forsinkelsesgebyr på 10,4 millioner dollar.

Forsinkelsesgebyret fordeles i tre innbetalinger av 2,1 millioner, 3,2 millioner og 5,2 millioner dollar.

Kan kjøpe seg opp

Det har vært en viss bekymring i markedet for at Rec ikke ville kunne forsvare sin eierandel i det felleseide selskapet, og at de dermed har «solgt» sitt teknologiske forsprang for billig.

Det ligger imidlertid i den ferske avtalen at Rec Silicon har muligheten til å kreve en ny verdivurdering av samarbeidsselskapet og kjøpe seg opp igjen til en eierandel på 49 prosent. Eventuelt kan de selge de resterende 15 prosentene.

– Denne avtalen mellom Rec Silicon og SNF lar de to selskapene fortsette et veldig godt samarbeidsforhold utviklet over de siste fire årene gjennom å etablere en FBR-silisiumfabrikk i verdensklasse i Yulin, og på samme tid sikrer det Rec Silicons mulighet til å holde en eierandel på 49 prosent i det felleseide selskapet i fremtiden, sier konsernsjef Tore Torvund i en kommentar.

Enn så lenge justeres selskapsstrukturen slik at SNF får fire styreplasser og Rec én. Videre skal Rec utnevne den tekniske direktøren til selskapet, mens resten av ledelsen plukkes ut av partneren.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå