– Rec blir rammet på to måter

En løsning på «solkrigen» mellom USA og Kina kan være enda lenger unna med Trump som president. – Vi får se om Trump gjennomfører sine valgløfter, sier Recs hovedaksjonær Jens Ulltveit-Moe.


<p><b>AVVENTENDE:</b> - Vi har følt handelskrigen på kroppen et par år nå, sier Recs hovedeier Jens Ulltveit-Moe.</p>

AVVENTENDE: - Vi har følt handelskrigen på kroppen et par år nå, sier Recs hovedeier Jens Ulltveit-Moe.

Rec Silicon har i flere år vært rammet av handelskrig på solenergiprodukter mellom USA og Kina, som hindrer solarselskapets tilgang til det kinesiske markedet.

Etter nattens Trump-seier i presidentvalget kan en løsning være enda lenger unna.

– Rec blir rammet på to måter. En er gjennom lavere sannsynlighet for løsning på handelskrigen, med bakgrunn i Trumps utsagn om handel og spesielt mot Kina, sier analytiker Andreas Bertheussen i Swedbank til E24.

– I tillegg kommer utsagnene om satsing på fornybart. Clinton hadde derimot synspunkter om økt utbygging av sol i USA. Det er kanskje vel så mye en skuffelse over at det ikke materialiseres som frykten for mindre satsing, fortsetter han.

Truet med straffetoll

USAs kommende president har truet med at han vil ilegge straffetoll på import fra Kina, som har gitt frykt for en handelskrig mellom USA og Kina. Mens Trump har fornektet klimaendringer, har Clinton støttet en overgang bort fra fossil energi og over til fornybar energi.

– Vårt syn på handelskrigen har vært at det er en bonus dersom det blir løst. Det er ikke en forutsetning for vår Rec-verdsettelse at det blir en løsning. Det påvirker ikke vårt syn på aksjen spesielt mye, sier Bertheussen, som har en nøytral anbefaling på Rec.

På Oslo Børs var Rec en av de svakere aksjene onsdag, med et fall på nesten seks prosent.

– Det er ikke overraskende at aksjen er ned på denne nyheten, mener analytikeren.

Avventende

Hovedaksjonær og styreleder Jens Ulltveit-Moe i Rec er avventende.

– Rec er i den paradoksale situasjonen at vi har vært rammet av handelskrig i et par år nå. Så får vi se om Trump gjennomfører sine valgløfter, sier han.

– For oss er det mindre forskjell enn det er for de fleste andre. Vi har måttet gå i markeder utenfor Kina, dessuten har vi kuttet kostnadene dramatisk. Andre må kanskje ta den samme bitre medisinen hvis Trump lever opp til sine valgløfter. Vi har følt handelskrigen på kroppen et par år nå, fortsetter han.

Fanget i midten

Kinesiske myndigheter innførte sommeren 2013 en tollsats på 57 prosent på silisium.

Dette var en respons på innføring av amerikansk straffetoll på kinesiske solcellepaneler året før, som igjen etterfulgte anklager om dumping av kinesiske produkter i det amerikanske markedet.

Rec, som har produksjon i USA og kunder i Kina, er fanget i midten og i praksis utestengt fra det kinesiske markedet.

Ved siste korsvei, da resultatene for tredje kvartal ble levert, tok Rec nedskrivninger på 79 millioner dollar, delvis med bakgrunn i handelskrigen om solceller.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå