Rec-styreleder etter kutt, nedskrivninger og aksjefall: – Dette er et problem for Amerika

Rec Silicon tar grep grunnet handelskrigen på solenergiprodukter mellom USA og Kina. Styreleder Jens Ulltveit-Moe håper dette kan gi fortgang i prosessen.


<p><b>TAR GREP:</b> Styreleder Jens Ulltveit-Moe håper på en snarlig løsning i handelskonflikten mellom USA og Kina. I mellomtiden kutter selskapet kostnader.</p>

TAR GREP: Styreleder Jens Ulltveit-Moe håper på en snarlig løsning i handelskonflikten mellom USA og Kina. I mellomtiden kutter selskapet kostnader.

Silisiumprodusenten slapp på morgenkvisten et resultatvarsel der det fremgår at selskapet vil levere lavere inntekter og et mer negativt driftsresultat for fjerde kvartal, tar en større nedskrivning og setter virksomhet ved fabrikken i Moses Lake på vent.

Nyheten sendte aksjekursen umiddelbart ned, og da Oslo Børs stengte mandag ettermiddag, var aksjen ned 30,70 prosent. Dog ser det ut til at Ulltveit-Moe har god tro på selskapet. Klokken 17.14 kom det børsmelding om at Ulltveit-Moe kjøper 25.000.000 millioner nye Rec-aksjer, og dermed eier han, gjennom selskapet Kagra Gruppen AS, nå 622.701.902 aksjer.

Dette har ikke minst utspring i den pågående «solkrigen» mellom USA og Kina:

Kinesiske myndigheter innførte sommeren 2013 en tollsats på 57 prosent på silisium. Dette var en respons på innføring av amerikansk straffetoll på kinesiske solcellepaneler året før, som igjen etterfulgte anklager om dumping av kinesiske produkter i det amerikanske markedet.

Rec, som har produksjon i USA og kunder i Kina, ble fanget i midten. Og handelsdisputten førte i fjerde kvartal til at selskapet var utestengt fra det kinesiske markedet.

Styreleder Ulltveit-Moe er innsider i selskapet og viser til at selskapet presenterer sin kvartalsrapport fredag.

Han deler likevel noen tanker rundt den pågående handelskrigen.

– Dette diskuteres kontinuerlig på toppnivå i Kina og USA. Akkurat nå er det en stopp på en uke eller to grunnet kinesisk nyttår. Så er det veldig lite mer jeg kan si, annet enn at det blir en hyggelig overraskelse dersom det går gjennom, sier Ulltveit-Moe.

– Det må være fortærende at det har tatt så lang tid?

– Det er helt riktig. Men det vi har gjort i dag, kan kanskje akselerere prosessen.

– Står om jobber

I dagens melding fremgår det at selskapet vil stenge ned ytterligere virksomhet ved anlegget i Moses Lake, Washington, fra februar til juni. Nedetiden avhenger av utfallet av handelsforhandlingene og de generelle markedsforholdene.

De ansatte skal i mellomtiden gjennomføre periodisert vedlikeholdsarbeid. Selskapet meldte imidlertid om bemanningsreduksjon fra 720 til 675 ansatte i forbindelse med tredjekvartalsrapporteringen, og har varslet at rundt 400 av de 720 kan forsvinne dersom en løsning ikke kommer på bordet.

– Du mener at amerikanske myndigheter også begynner å få dårlig tid?

– Dette er et problem for Amerika. Det står om jobber i et valgår, og det er ikke uvesentlig. For Obama-administrasjonen er det å ha et godt forhold til Kina og å rydde opp på handelssiden veldig viktig, sier Ulltveit-Moe, og viser til frihandelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership) som kom på plass tidligere denne måneden.

– Ingen kommentar

– Tror du at det vil være mulig å redde Moses Lake dersom ikke en avtale kommer på plass innen rimelig tid?

– Her må jeg nesten svare «ingen kommentar» og vise til vår presentasjon av fjerde kvartal, sier Ulltveit-Moe.

I mandagens melding fremgår det ellers at selskapets kontantbalanse ved utgangen av desember var 95,4 millioner dollar. Gitt kostandskuttene ser selskapet seg i stand til å kunne betjene sine lån gjennom 2016 uten å måtte hente penger.

– Vi har et gjeldsforfall i år, som vi burde klare. Det et ingen gjeldsforfall i 2017, det neste er i 2018. Det er faktum, påpeker Ulltveit-Moe, som ellers viser til kvartalspresentasjonen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå