Resultatsmell, milliontap og jobbkutt fra Rec

Etter et svakt tredje kvartal skriver silisiumprodusenten Rec ned verdier for over en halv milliard kroner, reduserer kapasiteten og kvitter seg med 70 ansatte.


<p><b>FLERE KUTT:</b> Dette er Rec Silicons anlegg i Moses Lake, USA. Nå tar selskapet produksjonen ned til det halve og kvitter seg med 70 ansatte for å kutte kostnader i en vanskelig tid for solcelleindustrien.</p>

FLERE KUTT: Dette er Rec Silicons anlegg i Moses Lake, USA. Nå tar selskapet produksjonen ned til det halve og kvitter seg med 70 ansatte for å kutte kostnader i en vanskelig tid for solcelleindustrien.

Rec leverer et dårligere resultat enn ventet i tredje kvartal, etter kraftig fall i etterspørselen, lavere priser i markedet og fortsatt handelskrig på solceller mellom Kina og USA.

Brutto driftsresultat (ebitda) var på minus 7,9 millioner kroner, sammenlignet med ebitda på minus 14,1 millioner kroner ett år tidligere.

Omsetningen falt til 50,9 millioner dollar fra 87,5 millioner dollar ett år tidligere, i tråd med det selskapet sa i et resultatvarsel i september.
Analytikerne hadde ventet ebitda på minus 4,3 millioner dollar og omsetningen på 53 millioner dollar, ifølge estimater fra SME Direkt for TDN.

Skriver ned

Rec tar en nedskrivning på 79 millioner dollar (648,4 millioner kroner) i tredje kvartal, på bakgrunn av svakere priser og handelskrigen om solceller mellom USA og Kina.

Selskapet reduserer arbeidsstokken med 70 personer for å kutte kostnader, og vil produsere for halv kapasitet på anlegget i Moses Lake. Produksjonen økes til det normale når handelskrigen er over eller markedene tar seg opp igjen, sier Rec.

Selskapet sliter med å få tilgang til kinesiske markeder siden landene har ilagt hverandre straffetoller etter amerikanske påstander om kinesisk prisdumping.

- Det er vanskelig å fastslå virkningen av handelskonflikten mellom USA og Kina på langsiktige markedsforhold i polysilisium-markedet, sier Rec. 

Investeringer på vent

Selskapet sier at det forventer å investere 13 millioner dollar i 2016, men at det vil utsette en del investeringer for å ha penger i bakhånd til markedet forbedrer seg.

Etterspørselen etter solceller falt betydelig i tredje kvartal målt mot andre kvartal, fordi en støtteordning (feed-in-tariff) i Kina utløp. Prisene falt, og mange produsenter har redusert produksjonskapasiteten.

Selskapet sier at samarbeidet med Shaanxi Non-Ferrous Tian Hong New Energy Co om en ny fabrikk i Yulin i Kina går etter planen og vil starte opp i andre halvdel av 2017. Rec forhandler om å utsette Recs andel av investeringen på totalt 169 millioner dollar til etter 2018.

Hvis handelskrigen mellom USA og Kina ikke avsluttes kan selskapet få problemer med å betale sin del, noe som kan redusere eierandelen, sier Rec.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå