– For oss er dette en skuffelse

President Donald Trump hever tollmurene på solcellepaneler for å beskytte amerikanske produsenter mot kinesisk konkurranse. Tollgrepet eskalerer handelskrigen i sol mellom USA og Kina, mener Rec Silicons største eier Jens Ulltveit-Moe.


<p><b>SKUFFET:</b> Jens Ulltveit-Moe, som er største eier i solselskapet Rec Silicon, mener handelstvisten mellom USA og Kina i sol utvides etter USAs nye tollgrep.</p>

SKUFFET: Jens Ulltveit-Moe, som er største eier i solselskapet Rec Silicon, mener handelstvisten mellom USA og Kina i sol utvides etter USAs nye tollgrep.

– For oss i Rec er dette en skuffelse, sier solarselskapets største aksjonær og styreleder Jens Ulltveit-Moe til E24.

Mandag ble det klart at president Donald Trump ilegger nye tollsatser på blant annet import av solcellepaneler.

Dette grepet skal beskytte den hjemlige industrien mot urettferdig konkurranse, ikke minst fra kinesiske produsenter.

Rec Silicon har i årevis vært fanget i en handelskrig i solindustrien mellom USA og Kina, noe som har gitt det Oslo Børs-noterte solselskapet vanskelige markedsforhold.

USA har tidligere anklaget Kina for prisdumping og innført straffetoll på kinesiske solcellepaneler. Kinas svar var en tilsvarende straffetoll på amerikanskprodusert silisium.

Det har gitt vanskeligheter for Recs silisiumfabrikk i USA, som er tvunget til å kjøre med redusert kapasitet.

– Har eskalert handelskrigen

– Vi håpet at dette kunne bli slutten på handelskrigen. Det er det ikke, sier Ulltveit-Moe.

Han påpeker at den nye tollsatsen fra USA snarere utvider handelsdisputten enn å redusere konfliktnivået.

– Den har klart eskalert handelskrigen og gjort den mye videre. Før har det bare vært import av solceller fra Kina som har vært dekket. Nå er det fra mange andre land.

Rec-styrelederen sier presset på den kinesiske solindustrien nå øker.

– De har kunnet omgå tidligere press ved legge produksjonen til Malaysia og andre land utenfor Kina. Det kan de ikke nå, sier Rec-styrelederen.

Han mener imidlertid at Rec Silicon ikke er noe dårligere stilt enn før den nye tollsatsen.

– Dette betyr at presset på kinesisk solindustri for å finne en løsning er større enn det var. Men det skjer nok ikke umiddelbart, legger Ulltveit-Moe til.

Avgiftshopp på 30 prosent

Importavgiften på solceller og moduler økes med 30 prosent i det første året, mens satsen gradvis skal senkes ned mot 15 prosent i det fjerde året, ifølge en pressemelding fra USAs handelsutsending, Robert Lighthizer.

I tillegg er de første 2,5 gigawatt av importerte solceller unntatt den økte avgiften.

I pressemeldingen vises det til at den amerikanske handelskommisjonen har fastslått at solcelleimport har vært ødeleggende for den amerikanske solindustrien, med en bølge av konkurser etter mangedobling av importen og kraftig prisfall.

Før valget i 2016 ble det lagt mye vekt på Trumps proteksjonistiske strategi.

Tollgrepet samsvarer med politikken om å beskytte amerikanske produsenter mot utenlandsk konkurranse, påpeker BBC.

– Solenergi blir mindre konkurransedyktig

Ifølge Rec-analytiker Jonas Meyer i Sparebank 1 Markets er høyere tollmur dårlig nytt for dem som hadde håpet på en løsning i handelstvisten.

– Den nyheten nå peker mot at det heller blir flere handelsbarrierer enn mindre. Det er definitivt en negativ effekt.

Også andre land kan sette opp høyere handelsbarrierer i sol, påpeker han.

– India, verdens tredje største marked for installasjon av solceller, har foreslått noe av det samme, en importskatt på rundt 70 prosent. Prosessen i India er på et litt tidligere stadium, men hvis det også kommer vil det bidra til at landet kan få en lavere vekst i etterspørselen etter solceller.

Høyere tollmurer i USA er skudd for baugen for solbransjen, mener analytikeren.

– Det er viktig å huske på at USA er verdens nest største marked for solcellepaneler.

– Setter du en importskatt på 30 prosent øker prisen mest sannsynlig, og etterspørselen går ned. Solenergi blir mindre konkurransedyktig mot andre energikilder i USA, sier Meyer.

Sparebank 1 Markets har en salgsanbefaling med kursmål 0,8 kroner på Rec Silicon.

Aksjesving

På Oslo Børs svarte investorene med å sende Rec-aksjen ned 4,9 prosent på det meste tirsdag, før kursen hentet seg inn igjen til en oppgang på litt over 3,4 prosent.

Også andre selskaper blir påvirket av de økte tollsatsene, som i tillegg til solceller omfatter hvitevarer.

Bloomberg påpeker at amerikanske selskaper som First Solar, som kommer gunstig ut, steg i etterhandelen på Wall Street, mens vaskemaskinprodusenten LG Electronics måtte se aksjen falle.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå