Kommunene tok over selv da RenoNorden gikk konkurs

De aller fleste kommunene som ble rammet, tok over søppelhåndteringen selv da avfallsgiganten RenoNorden gikk konkurs i fjor høst


<p><b>KONKURS:</b> RenoNorden-konkursen i september i fjor rammet 134 kommuner. Nå har flesteparten av dem tatt over søppelhåndteringen selv.</p>

KONKURS: RenoNorden-konkursen i september i fjor rammet 134 kommuner. Nå har flesteparten av dem tatt over søppelhåndteringen selv.

Bare seks av kommunene som hadde avtale med avfallsselskapet RenoNorden, har inngått ny kontrakt med private selskaper.

Samtidig viser en oversikt Dagbladet presenterer at 53 av kommunene som ble rammet av konkursen, har overtatt driften permanent i egenregi, og at 45 kommuner driver midlertidig i egen regi.

39 kommuner har midlertidig hyret en privat leverandør, ifølge avisen.

– Bør drives offentlig

RenoNorden-konkursen i fjor høst rammet 134 kommuner.

Bare dager etter konkursen gikk Fagforbundet ut med en oppfordring til sine tillitsvalgte om å jobbe systematisk for at så mange kommuner som mulig skulle overta driften selv.

Nå kaller forbundsleder Mette Nord det en «viktig politisk seier» at det offentlige overtar.

– Denne typen sårbare tjenester bør ikke overlates til private. Renovasjon og avfallshåndtering er et viktig velferdsgode som bør drives i offentlig regi, sier Nord til Dagbladet.

Ikke overrasket

Direktør Svein Kamfjord i KS Bedrift Avfall er ikke overrasket over at brorparten av kommunene valgte å overta ansvaret selv, når konkursen først skjedde så raskt.

– Forholdene er svært ulike rundt om i landet med tanke på tilgjengelige alternativer. Der det eventuelt fantes alternativer, har noen gått inn i nye avtaler. Andre fant det umulig, sier han.

Renovasjonsselskapet RenoNorden begjærte oppbud i september i fjor etter å ha blitt påført tap på mer enn 300 millioner kroner. Selskapet hadde rundt 500 ansatte og 30 kontrakter som omfattet om lag 1,2 millioner mennesker.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå