– Oslo er for dyrt, vi flytter til Sverige

Norges Banks ferske renteheving vil gjøre at norske banker snart hever boliglånsrenten. Det bekymrer både de som eier bolig, og de som ønsker å kjøpe seg et sted å bo.

Etter at Norges Bank besluttet å heve renten for andre gang på under ett år er det bekymring å spore blant de unge i Oslo sentrum.

Ifølge den ferske renteprognosen fra Norges Bank skal boliglånsrenten i løpet av de neste årene øke til rundt 3,5 prosent, opp fra 2,6 prosent i dag. 

– Vi flytter til Sverige for å løse problemet, sier Marita Sandstad.

Hun og partneren Fredrik Karlsson diskuterte renten og boligpriser da E24 møtte dem på Majorstuen, og har besluttet at Oslo rett og slett er for dyrt.

– Med studielån, høye boligpriser og alle andre kostnader så blir Oslo et veldig dyrt sted å bo, i tillegg til at renten nå er høyere, sier Sandstad, hvor på partneren legger til: 

– Kvadratmeterprisen er dobbelt så høy her i Oslo som hjemme i Linköping, sier Kalrsson som selv er svensk.

– Så renten får konsekvenser for hvor dere velger å bo?

– Ja det blir jo sånn, man har ikke råd til å bo i Oslo, man må i så fall tjene mye mer. Det er vanskelig, sier Karlsson.

Ifølge en undersøkelse fra kreditthåndteringsselskapet Lowell i desember sa mer enn hver femte nordmann (22 prosent) at de slite med en renteøkning på ett prosentpoeng.

Må holde seg i skinnet

Og det kan blir tøffere tider også for dem som enda ikke har kjøpt bolig, men som ønsker å kjøpe, forklarer DNB Eiendom-sjef Terje Buraas.

– Dette betyr at det er noen færre som kommer til å få boliglån, sier han med referanse til torsdagen renteøkning.

Danske Bank ser for seg at renten kan komme til å øke med ett prosentpoeng i løpet av 2020. En slik økning beregner de at vil medføre omtrent 500 kroner ekstra i rene rentekostnader per måned per million man har i lån.

– Jeg driver og pusser opp hele huset, så det blir litt hardere fremover. Det blir nok en liten smell, så jeg håper det går fort over igjen, sier Stig Vestli, en av dem E24 møter på gaten like etter rentebeslutningen ble kjent.

I andre enden av skalaen er Harald Breievne. Han har betalt ned det meste av boliglånet sitt og forklarer til E24 at han ikke trenger å justere på egen økonomi selv om renten heves.

– Jeg har heldigvis ikke så mye lån igjen for renten kommer til å stige enda mer, sier han.

– Hva har du å si til de unge med mye lån?

– De må holde seg i skinnet, ikke gå ut så mye og ikke leve over evne. Det holder med én halvliter i stedet for tre, sier en smilende Breievne.

Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen mener rentebanen indikerer nok en renteøkning allerede på junimøtet.

Aggressivt

Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce mener Norges Bank overrasker ved å legge opp til en ny renteøkning allerede i løpet av et halvt år.

– Dette er mye mer aggressivt fra Norges Bank på kort sikt, hvor man snakker om en ny renteøkning så tidlig som til sommeren eller høsten, sier Bruce til E24.

Norges Bank ser også for seg at boligprisene vil stige med mellom to og fire prosent  de neste årene.

Årsaken er at det forventes økt sysselsetting og høyere lønnsvekst vil fungere stabiliserende.

– Vi ser ingen grunn til å være uenig i det. Vi venter moderat prisvekst i boligmarkedet fremover, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå