Nytt historisk bunnivå for pengemarkedsrenten

Prisen på penger har aldri vært lavere for norske banker.


<p><b>FALLER:</b> Den norske pengemarkedsrenten har falt til rekordlavt nivå.</p>

FALLER: Den norske pengemarkedsrenten har falt til rekordlavt nivå.

Den såkalte Nibor-renten med tre måneders løpetid falt mandag til en ny bunnoteringen på 0,71 prosent.

Ved starten av året lå Nibor, som også kalles pengemarkedsrenten og populært blir referert til som prisen på penger, på 1,13 prosent, men har siden falt kraftig. Forrige torsdag lå den på 0,8 prosent.

Pengemarkedsrenten er det bankene tar betalt for å låne penger av hverandre.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

Norges Bank-lån senker renten

Den siste bevegelsen ned, fra 0,75 prosent på fredag, skyldes meldingen Norges Bank kom med på samme dag om at den vil legge ut et såkalt F-lån som går over årsskiftet, ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal.

Slike lån er en del av Norges Banks markedsoperasjoner, og brukes for å tilføre markedet likviditet.

– Det er slik at det kan være litt usikkert hvordan det står til med likviditeten rundt årsskiftet. Med det tiltaket Norges Bank kommer med nå vil de forsikre bankene om at det vil være nok likviditet tilgjengelig akkurat rundt årsskiftet, sier han til E24.

– Så bankene skal ikke være engstelige for at de kan komme i skvis og ikke få tak i den likviditeten de trenger, legger Aamdal til.

Koblet til amerikanske renter

Spesielt i fjor, men også på nyåret, ble prisen på penger for norske banker påvirket av amerikanske forhold. Det skyldtes dårlig dollarlikviditet og høyere dollarrenter, mye som følge av en pengemarkedsreform i USA og årsskifteeffekt.

Da steg nibor-renten, men i år har renten derimot falt til stadig nye bunnoteringer, noe som har overrasket flere eksperter.

– Vi ser at det er høye premier på dollar og det er ofte at de premiene smitter over til de norske rentene. Det er med på å dra tre måneders nibor opp. Men med det tiltaket Norges Bank kommer med nå er bankene sikre på å få den likviditeten de trenger.

Koblingen skyldes at den norske pengemarkedsrenten tar utgangspunkt i renten på amerikanske dollar, før den gjøres om til en norsk rente.

Med andre ord: Når prisen på penger endres USA, kan prisen på penger også endres i Norge, selv om Norges Bank holder stø kurs i rentepolitikken.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå