Reuters: Angrep på britisk bank skaper politisk drama i USA

Et regionalt tilsyn har havnet i sentrum av en opprullende bankskandale.

ANGREPET: Det regulatoriske angrepet på Standard Chartered, vekket oppsikt.
ANGREPET: Det regulatoriske angrepet på Standard Chartered, vekket oppsikt.

Mandag kveld satt trolig ledelsen i den britiske banken Standard Chartered kaffen i halsen da finanstilsynet i delstaten New York anklaget banken for massivt brudd på sanksjoner mot Iran, samt hvitvasking av penger.

I etterkant viser det seg at det nok ikke bare var selskapet som ble overrasket over det voldsomme angrepet, men også andre amerikanske myndigheter.

Onsdag melder nyhetsbyrået Reuters at Det amerikanske finansdepartementet skal være opprørt etter angrepet på den britiske banken, som skal ha komplisert årelange forhandlinger mellom amerikanske myndigheter og banken.

Les også: Britisk storbank beskyldes for skjulte transaksjoner med Iran

Uthenging

Lederen for finanstilsynet i New York, Benjamin Lawsky, vekket oppsikt verden over, da han med sterkest mulig språk antydet at Standard Chartered hadde opptrådt urett.

Ikke bare var angrepet voldsomt, men det var også voldsomt offentlig, noe som tolkes dithen at Lawsky ønsket å henge ut Standard Chartered - bare uker etter de to andre britiske bankene HSBC og Barclays har fått tilsvarende behandling av amerikanske myndigheter.

Reuters antyder at de unormalt offentlige uthengingene av de britiske bankene, er et forsøk på undergrave London som finanssentrum.

Aksjen stupte

Tirsdag falt Standard Chartered som en stein, etter at aksjonærer fikk det travelt med å selge aksjer.

På det meste var aksjen ned 25 prosent i tirsdagens handel.

Finanstilsynet i delstaten New York sa mandag at den britiske banken skal ha stått i ledetog med iranske myndigheters påståtte hvitvasking av 250 milliarder dollar i perioden 2001 til 2007, ifølge Associated Press.

Tilsynet hevder at dette skal ha gjort den amerikanske økonomien sårbar for terrorisme.

Standard Chartered nekter for saken og sier at «over 99,9 prosent var i tråd med reglene», og at det som var utenfor tilsvarte totalt 14 millioner dollar.

Myndighetene i New York krever at bankens representanter møter i retten 15. august, hvor banken må forklare hvorfor de ikke skal miste sin konsesjon i delstaten.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå