Norske eksperter bruker «snille» roboter

Noen former for automatisert handel har for lengst tatt over store deler av det norske markedet.

ROBOTER: Ikke all automatisert handel er problematisk.
ROBOTER: Ikke all automatisert handel er problematisk.

E24 har de siste dagene skrevet en rekke artikler om roboter på Oslo Børs, og hvordan de til tider har herjet med metoder som mange anser som destruktive for markedet.

Men ordet «aksjerobot» inkluderer mer enn de som pumper inn og sletter ordre i høy frekvens. Og det er slike roboter de norske fondsforvalterne benytter seg av.

- Det er viktig å skille mellom robotene. Den typen vi bruker for å gjøre handler, er de ”snille” robotene, mens det finnes «slemme» roboter som ødelegger for markedet, sier forvalter i Skagen fondene, Kristian Falnes til E24.

Med «slemme» roboter mener Falnes automatiske handelssystemer som er satt opp for å gjøre arbitrasje (se faktaboks) mellom markedsplasser og som trekker en stor del av ordrene de plasserer. Det E24 har døpt til fantomhandel.

Kombinasjon

Både Skagen fondene og Holbergfondene benytter seg av såkalte «execution» algoritmer, eller automatisert handel, når de ønsker å selge eller kjøpe en betydelig andel aksjer.

I gode gamle dager gikk omtrent all aksjehandel, også den for de større aksjefondene, gjennom aksjemeglere, som ved bruk av telefon og datamaskin forhandlet frem aksjeomsetninger.

I 2012 derimot har aksjefondene i langt større grad valgt å satse på mer direkte, og vesentlig billigere, løsninger enn før.

Skagen forvalter totalt 90 milliarder kroner, hvor det meste er i de globale aksjefondene Skagen Global og Kon-Tiki. For å handle bruker Skagen en kombinasjon av egen handel og handel via megler.

- Med vår egenhandel løsning kan vi velge strategi for handelen, hvor vi blant annet kan bruke en algoritme («snill» robot jour. red). Denne kan eksempelvis prøve å kjøpe 20 prosent av volumet i løpet av en dag og med en maks antall aksjer, sier forvalter Kristian Falnes til E24.

Denne typen automatisert handel har i stor grad erstattet den type handler aksjemeglerne gjorde i gamle dager.

(Saken fortsetter under denne animasjonen)

FORVIRRET? Denne animasjonen forklarer i detalj hvordan robothandel fungerer.

"Do your best"

Også den bergensbaserte fondsforvalteren Holbergfondene velger i noen tilfeller å bruke "snille" roboter - men kun via megler.

- Vi gir megleren beskjed om å kjøpe til en pris. Vi sier til han at 'do your best'. Dette kan være via en execution algoritme («snill» robot journ. red.), sier aksjeforvalter Robert Lie Olsen til E24.

Holbergfondene opplever at de foreløpig har en såpass lav daglig aktivitet i markedet, at de fortsatt bruker et meglerhus som mellommann.

- Alternativet for oss ville vært å sette opp en egen handelsterminal, men det er stor konkurranse om pris, sier Lie Olsen.

Skagen har derimot flyttet omtrent 40 prosent av alle handler over på eget handelssystem, mens 60 prosent skjer via megler.

- I Skagen Global har vi en egen person som gjør de fleste av handlene, men om man ønsker å gjøre en større blokk eller trenger en meglers anbefaling, analyse eller andre årsaker, så kan det være vi velger å bruke megler, sier Falnes.

Les også:

På forsiden nå