Rosneft vil vokse på norsk sokkel

Den russiske oljegiganten Rosneft vurderer både oppkjøp, leting og bytte av eiendeler for å vokse på norsk sokkel, sier sjefen for selskapets norske datterselskap.


<p><b>NORSK VEKST:</b> Russiske Rosneft ønsker å vokse på norsk sokkel, og kan vurdere både bytte av eiendeler, oppkjøp og leting på egen kjøl, ifølge Halfdan Millang, som er konsernsjef i Rosnefts norske datterselskap.</p>

NORSK VEKST: Russiske Rosneft ønsker å vokse på norsk sokkel, og kan vurdere både bytte av eiendeler, oppkjøp og leting på egen kjøl, ifølge Halfdan Millang, som er konsernsjef i Rosnefts norske datterselskap.

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): – Barentshavet er en prioritet, sier konsernsjef Halfdan Millang i russiske Rosnefts norske datterselskap.

Rosneft er et av verdens største oljeselskaper, målt i produksjon. Selskapet har også vekstplaner i utlandet, og ønsker å produsere opptil 10 prosent av totalen i utlandet innen 2025. Det tilsvarer 500.000 fat per dag.

I dag ligger denne andelen rundt én prosent.

De siste årene har selskapet også vært aktivt i Norge. For tiden har det ingen norske lisenser, men giganten ser store muligheter i Barentshavet og Norge, ifølge Millang.

– Vi mener det er gode muligheter for å ha en god kommersiell aktivitet i Norge, sier han.

– Det andre aspektet er at hvis du ser på den porteføljen vi sitter med i Russland, med alle lisensene rett over delelinjen, så er det helt opplagt og naturlig å være aktiv på andre siden, sier Millang.

Rosneft har boreplaner i sine lisenser i den russiske delen av Barentshavet, der det ligger områder som Fedinski, sentrale Barents og Persejevski.

Vurderer oppkjøp

– Og nå vil dere kjøpe opp ressurser i Norge, særlig Barentshavet?

– Det har hele tiden ligget implisitt at når vi snakker om vekst, så er det både organisk vekst og ikke-organisk vekst. Den ikke-organiske veksten, eller oppkjøp om du vil, er avhengig av å finansieres på en eller annen måte, og det er vesentlig mer komplisert, sier Millang.

 <p><b>NORSK SJEF:</b> Halfdan Millang leder Rosnefts norske datterselskap.</p>

NORSK SJEF: Halfdan Millang leder Rosnefts norske datterselskap.

– I det markedet som har vært, så har vi ikke lykkes til nå. Vi har jo ikke kjøpt noe, sier han.

Det kan være dyrt å kjøpe andeler i norske olje- og gassfelt. Bytte av eiendeler kan være et alternativ, ifølge Millang.

– De transaksjonene som har vært gjort de siste årene har vært primært «asset swaps» (bytte av eiendeler, journ.anm.), sier han.

Vil søke om lisenser

Rosnefts norske datterselskap har søkt om å bli prekvalifisert som operatør, slik at selskapet senere kan drive sine egne felt i Norge.

Selskapet har hatt en lisens, Pingvin, men leverte den tilbake i mai fordi den ikke ble vurdert som lønnsom.

– For øyeblikket har vi ingen lisenser, fordi vi ikke fikk noen i 23. runde, sier Millang.

– Vi ligger an til å søke i 24. konsesjonsrunde, sier han.

Lave funnkostnader

En av årsakene til at Rosneft er interessert i Barentshavet, er at det koster relativt lite å gjøre funn, sier Millang. Han mener at Barentshavet er ekstremt konkurransedyktig mot andre oljeområder.

I Barentshavet koster det i snitt 0,54 dollar per fat etter skatt å gjøre et funn, mens funnkostnaden er på 4,96 dollar per fat i UK og 4,98 dollar per fat i Mexicogolfen, ifølge Millangs tall. Bare Mosambik har lavere funnkostnader enn Barentshavet, og der er det mest gass, sier han.

– Så er konklusjonen at Norsk Barents totalt sett er blant de mest attraktive områdene, sier Millang.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå