Saksøker stjerneforfatter

Michael Lewis har fortalt historiene fra innsiden før finanskrisen. Ikke alle var like fornøyd med hvordan de ble fremstilt.

SAKSØKT: Stjerneforfatteren og den tidligere finansmannen, Michael Lewis, er saksøkt etter boken The Big Short.
SAKSØKT: Stjerneforfatteren og den tidligere finansmannen, Michael Lewis, er saksøkt etter boken The Big Short.

Michael Lewis er noe så sjelden som en finansmann som forlot Wall Street - for å skrive om det som egentlig skjer bak kulissene.

Lewis ble verdenskjent med boken «Liar's Poker», hvor han forteller om det griske og elleville miljøet i investeringsbanken Salomon Brothers.

Nesten 20 år senere skrev han boken «The Big Short: Inside the Doomsday Machine», som er en historie om veien opp mot finanskrisen - sett fra innsiden.

I boken, som er dokumentarisk i stilen, er det to typer karakterer som blir omtalt; de ytterst få som forutså krisen, og de som trodde alt kunne vokse inn i himmelen.

En av de sistnevnte var finansmannen Wing Chau, som kom usedvanlig dårlig ut i boken.

Chau har nå gått til sak mot Lewis, ifølge Bloomberg.

Chau mener at han ble fremstilt feil, og ønsker nå å rette opp inntrykket.

«Ved å skrive om finanskrisen fra innsiden i boken sin, har han fremstilt Wing Chau, og hans firma Harding Advisory LLC, feil, og har kommet med nedsettende kommentarer», heter det i saken mot Lewis.

I sakspapirene mot Lewis heter det at Eisman [en av de som forutså krisen], blir fremstilt heroisk og tjente en formue på å forutse bevegelsene. I skarp kontrast til dette står Chau sammen med andre forvaltere, i et langt dårligere lys.

Lewis ønsket ikke å kommentere saken overfor E24.

Dette er boken

«The Big Short: Inside the Doomsday Machine» er en dokumentarisk bok om oppbyggingen av finanskrisen, publisert i 2010.

Boken følger oppbyggingen av en boble i bolig og kredittmarkedene i løpet av 2000-tallet.

Den beskriver flere av de sentrale aktørene - med navn - i etableringen av markedet for credit default swaps [forsikring mot mislighold av gjeld], samtidig som det forteller historien om de få personene som forutså krisen - og tjente gode penger på det.

I boken omtales folk som trodde boblen skulle sprekke, som analytikeren Meredith Whitney, den antisosiale forvalteren Steve Eisman, skaperen av CDS-markedet Greg Lippmann, duoen bak Cornwall Capital som bygget en milliardformue fra ingenting og en rekke andre aktører.

Boken trekker også frem noen av de største taperne i krisen; Wing Chau, Howie Hubler og Joseph Cassano.

Boken var nominert til årets bok av både Financial Times og Goldman Sachs og var 28 uker på toppen av New York Times' non-fiction bestselgerliste.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå