Milliardresultat for Salmar

Oppdrettsgiganten tjener mer og knuser analytikernes forventninger i tredje kvartal.


<p><b>LØNNSOMT:</b> Laks i mære på Salmar på Frøya i Trøndelag.</p>

LØNNSOMT: Laks i mære på Salmar på Frøya i Trøndelag.

Det ble et godt tredje kvartal for oppdrettsselskapet Salmar.

Selskapet økte inntektene med 18,30 prosent til 2,7 milliarder kroner, sammenlignet med samme periode i fjor, og leverte et operasjonelt driftsresultat på 801,3 millioner kroner, opp fra 576,3 millioner i samme periode i fjor.

På forhånd var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 681 millioner kroner, ifølge TDN Finans.

– God drift i alle segmenter og en biologi i bedring har bidratt til at Salmar igjen leverer et sterkt finansielt resultat, til tross for nedgang i lakseprisen gjennom kvartalet, sier konsernsjef Trond Williksen i Salmar i en børsmelding.

Resultat før skatt endte på 1,3 milliarder kroner i tredje kvartal, mot 816 millioner i samme periode i fjor.

Williksen opplyser at resultatet for tredje kvartal blant annet er preget av at selskapet har kommet langt i håndteringen av utfordringene med lakselus:

– Spesielt positivt er det at de seneste kvartalers positive kostnadsutvikling fortsatte også i tredje kvartal og at vår omfattende innsats og betydelige investeringer i håndtering av lakselus over tid, nå begynner å vise resultater, sier han.

Øker forventet slaktevolum

Slaktevolumet var på 34.000 tonn, en økning fra 29.600 tonn i samme periode i fjor.

Driftsresultatet per kilo var på 23,60 kroner i tredje kvartal – betydelig opp fra 19,46 kroner i samme periode i fjor, men lavere enn snittet i årets første seks måneder da driftsresultat per kilo lå på 28,12 kroner.

Verdien av stående biomasse økte med 316,7 millioner kroner i kvartalet, mens endring i avsetning på tapskontrakter, urealiserte verdiendringer i Fish Pool-kontrakter, samt urealiserte verdiendringer i valutaterminkontrakter ga en positiv resultateffekt på 152,8 millioner kroner.

Salmar øker også forventet slaktevolum for 2017 til 134 000 tonn i Norge og forventet slaktevolum for 2018 er på 143 000 tonn.

Dårligere enn ventet for Bakkafrost

Tirsdag slapp den færøyske oppdretteren Bakkafrost sine tredjekvartalsresultater, som viste økte inntekter i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.

Men på bunnlinjen satt de igjen med betydelig mindre:

Selskapets driftsinntekter økte med 25,65 prosent, til 804,15 millioner kroner, men resultat etter skatt falt fra 346,35 millioner i fjor, til 56,215 millioner kroner i år.

På forhånd var det ventet omsetning på 718 millioner danske kroner, og en bunnlinje på 183 millioner kroner.

Nedgangen i resultatet er i hovedsak relatert til verdijustering av biomassen. Samtidig sliter oppdretteren med nedgangen i laksepriser og lakselus:

– Mengden lakselus har krevd større innsats i tredje kvartal i år enn i fjor, og har gitt redusert vekst i kvartalet, noe som sannsynligvis vil utsette slakt fra fjerde kvartal i 2017 til første kvartal 2018, skriver Bakkafrost i kvartalsrapporten.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå