«Sandy» rammet Wall Street i natt

Wall Street holder stengt for andre dag på rad grunnet store oversvømmelser.

<p><b>HOLDER STENGT:</b> Wall Street holder stengt for andre dag på rad. Bildet viser en parkeringsplass i finansdistriktet som fylles med vann som følge av stormen «Sandy».<br/></p>

HOLDER STENGT: Wall Street holder stengt for andre dag på rad. Bildet viser en parkeringsplass i finansdistriktet som fylles med vann som følge av stormen «Sandy».

Hele New Yorks finansdistrikt er hardt rammet av uværet «Sandy».

Uværet har ført til store oversvømmelser på nedre Manhattan, og børsen holder stengt tirsdag for andre dag på rad. 

LES OGSÅ: DNBs USA-sjef venter på stormen: - Vi holder fortet

Det er imidlertid uklart om børsbygningen på Wall Street er oversvømt, slik TV-stasjonen CNN meldte tidligere.

Det har imidlertid strømmet vann ned i Battery Tunnel, som har sin inngang nederst i finansdistriktet på Manhattan.

Biler fløt i gatene

En rekordhøy stormflo fikk vann til å strømme ned i T-banetunneler og biltunneler i New York. I deler av nedre Manhattan var vannstanden en stund så høy at biler fløt rundt i gatene.

<p><b>DRAMATISKE VANNMENGDER:</b> Det har vært rapportert om rekordstore vannmengder på nedre Manhatten. CNN meldte på ett tidspunkt at vannstanden var på hele fire meter.<br/></p>

DRAMATISKE VANNMENGDER: Det har vært rapportert om rekordstore vannmengder på nedre Manhatten. CNN meldte på ett tidspunkt at vannstanden var på hele fire meter.

- Nedre Manhattan er dekket av vann. Jeg overdriver ikke. Havvann strømmer ned i Battery Tunnel, sier Howard Glaser, en offentlig tjenestemann som jobber for delstatsmyndighetene i New York.

Battery Tunnel går under East River og forbinder den nedre delen av Manhattan med Long Island.

LES OGSÅ: Disse verdipapirene kan «Sandy» sende rett ned

Brannvesenet i byen opplyser at en 30 år gammel mann omkom da han ble truffet av et fallende tre i bydelen Queens. Store deler av byen er mørklagt, og rundt en halv million husstander har mistet strømmen.

I Battery Park på nedre Manhattan var vannstanden på ett tidspunkt hele fire meter, ifølge CNN.

Det er betydelig høyere enn da den forrige rekorden ble satt i 1960, da orkanen Donna førte til store oversvømmelser i New York.

13 omkommet

Myndighetene i New Jersey opplyser at to mennesker i delstaten omkom da bilen deres ble truffet av et fallende tre.

Trær som blåser over ende skal også ha ført til dødsfall i byen New Salem i delstaten New York, og i West Virginia har en kvinne omkommet i en bilulykke etter et kraftig snøfall.

<p><b>STORE SKADER:</b> Store mengder vann fosser ut fra t-banestasjonen i New Jersey. Eksperter frykter at prislappen på skadene som stormen etterlater seg, langt vil overstige de 60 milliarder kronene fjorårets orkan Irene anslås å ha kostet.</p>

STORE SKADER: Store mengder vann fosser ut fra t-banestasjonen i New Jersey. Eksperter frykter at prislappen på skadene som stormen etterlater seg, langt vil overstige de 60 milliarder kronene fjorårets orkan Irene anslås å ha kostet.

Til sammen er det bekreftet 13 dødsfall i seks amerikanske delstater. I tillegg omkom en kvinne i Canada da hun ble truffet av gjenstander som var tatt av vinden.

LES OGSÅ: Kollektivtransport i New York stengt før orkanen

Det meldes om flom og kraftig vind over en strekning på flere hundre kilometer langs østkysten av USA. Til sammen har over 3 millioner mennesker mistet strømmen, og over 1 million mennesker fått ordre om å evakuere. 

Stor motstand

Forrige gang børsen på Wall Street måtte stenge i to dager på grunn av dårlig vær, var i 1888.

Den gang var det en snøstorm som førte til at New York Stock Exchange måtte lukke dørene, ifølge avisa New York Post.

Opprinnelig ønsket børsene å holde den elektroniske handelen i gang på Wall Street, til tross for det dårlige været.

Finansbransjen ble til slutt enige mandag at man skulle stenge all handel.

<p><b>FOSSER INN:</b> Betydelige mengder vann har strømmet ned i Battery Tunnel, som begynner ved finansdistriktet på Manhattan.<br/></p>

FOSSER INN: Betydelige mengder vann har strømmet ned i Battery Tunnel, som begynner ved finansdistriktet på Manhattan.

Ifølge Wall Street Journal skal det ha vært stor motstand mot mellomløsningen med elektronisk handel fra bankene og meglerhusene. De fryktet for sikkerheten til sine ansatte ettersom de med elektronisk handel fortsatt ville måttet ha bemanning på kontorene sine på Manhattan.

NYSE- og Nasdaq-børsene melder at de vil komme med en ny oppdatering på situasjonen tirsdag.

Kostbare orkaner

Orkanen Katrina i 2005 er den som har kostet USAs økonomi aller mest, anslagsvis 625 milliarder kroner.

Orkanen Ike tre år senere hadde en prislapp på 217 milliarder kroner, mens Andrew i 1992 kostet den amerikanske økonomien 153 milliarder kroner.

Orkanen Wilma rammet også USA i 2005 og hadde en anslått prislapp på 169 milliarder kroner.

Ingen av disse orkanene rammet verdens finanshovedstad New York med sine over 8 millioner innbyggere, og omfanget denne gangen blir derfor et helt annet.

LES OGSÅ:

På forsiden nå