SAS-ekspert: SAS har truet fagforeningen med konkurs

SAS' danske fagforening skal ha blitt stilt overfor et ultimatum: Skriv under på kutt, ellers går SAS konkurs.

<p><b>RYKTEFLOM:</b> Det er ventet at SAS-sjefen Rickard Gustafson kommer til å presentere kuttplaner og fortelle om utsiktene fremover mandag morgen.<br/></p>

RYKTEFLOM: Det er ventet at SAS-sjefen Rickard Gustafson kommer til å presentere kuttplaner og fortelle om utsiktene fremover mandag morgen.

Ryktene omkring SAS' fremtid florerer søndag morgen, mindre enn ett døgn før det skandinaviske flyselskapets sjef Rickard Gustafson skal «avsi dom i saken».

Selskapet vil klokken 8.00 mandag morgen presentere (de utsatte) tallene for tredje kvartal og samtidig fortelle om kuttplanene og fremtidsutsiktene.

At forhandlingene innad har vært tøffe, er det liten tvil om.

Ultimatum

På et møte mellom SAS og de danske kabinansattes fagforening skal det for få dager siden ha vært liten tvil om selskapets budskap, som ble formet som et ultimatum: Skriv under, ellers går vi konkurs.

Det er den svenske journalisten og luftfartseksperten Richard Björnelid som skriver dette på sin blogg. Björnelid oppfattes i luftfartsmiljøet som en godt informert kilde.

Den svenske avisen Dagens Industri er blant dem som bringer Björnelids informasjon videre. 

Pressekonferanse mandag

Ryktene om SAS-konkurs har svirret rundt som ild i tørt gress de siste dagene, men offisielle talspersoner vil ikke kommentere saken før mandag morgen, og ingenting er foreløpig bekreftet.

Da er det ventet at det nye spareprogrammet i SAS - 4Excellence New Generation - legges frem i detalj.

LES OGSÅ: Derfor må SAS spare milliardbeløp

- Frustrasjon

I et skriv som ble sendt ut til medlemmene i Norsk Kabinforening på fredag, står det blant annet at den uavklarte situasjonen i SAS «skaper frustrasjoner og rykter, og vi nå glad for at et endelig tidspunkt for offentliggjøringen er satt.»

Det står også at fagforeningens ledelse den siste uken har jobbet med ulike alternativer til hva de kabinansatte kan og ikke kan bidra med i selskapets effektiviserings- og spareprosess.

LES OGSÅ:Lønnskrav fra bakkeansatte kan velte kriseplan i SAS

Björnelid-diskusjon

På forumet Flyprat - et hyppig brukt diskusjonsted i den skandinaviske flybransjen - diskuteres de siste ryktene i SAS også søndag morgen.

Mange stiller der spørsmål ved hvor godt informert Richard Björnelid er, og personer som hevder å ha minst like god innsikt i prosessen som pågår i SAS, sier den svenske bloggeren ikke har alle fakta.

Store kutt

Krav som de danske kabinansatte skal ha blitt stilt ovenfor, inkluderer ifølge Björnelids kilder blant annet lønnskutt, flere arbeidstimer og nye begrensninger på ferieavvikling.

* Pursernes grunnlønn blir kuttet med 25 prosent, fra 33.000 danske kroner til 27.000

* Maksimalt antall tjenestetimer settes til 60 per uke

* Antallet stand-by-vakter økes

- Salg av bakketjenestene

Ifølge Rickard Björnelid skal de danske fagforeningene foreløpig ha gått med på å få halvert utbetalingen for desember, og fagforeningen vil kompensere hver ansatt med 12.000 danske kroner hver.

Den totale spareplanen som vil bli presentert i morgen, skal innebære kostnadskutt på rundt 3 milliarder svenske kroner, og innsparinger i form av salg av virksomheter for like mye penger.

Ifølge Björnelid er det nå også sikkert at SAS kommer til å selge sitt bakketjenesteselskap, SAS Ground Handling. 

Dette er det flere kilder som har meldt den siste tiden. Hvis bakketjenestene selges, er det i så fall et slag i ansiktet for de bakkeansatte i SAS som for to år siden med på å fryse lønna i to år mot fortsatt jobb i selskapet.

Hvis det nå foreligger et salg, vil de bakkeansatte kreve tilbake det de sa fra seg i forhandlingene i 2010, hvilket beløper seg til en lønnsøkning på 25 prosent, ifølge Finansavisen.

LES OGSÅ: DI: SAS' skjebne ligger i EUs hender

«Nærmer seg konkurs»

Nettutgaven av den svenske avisen Expressen skriver på sine sider søndag at SAS nå er bare timer unna konkurs, og at det holdes krisemøter i så vel selskapet som i den svenske regjeringen.

Ingen i SAS eller svenske myndigheter har bekreftet opplysningene.

At det er avholdt møter for å diskutere hvordan en eventuell konkurs skal håndteres, er derimot sannsynlig, gitt de titusenvis av skandinaviske kundene som vil rammes dersom en konkurs skulle skje.

LES OGSÅ:

På forsiden nå