SAS varsler salg og nye kutt

Flyselskapet tar grep for å blidgjøre bankene, og leverer plussresultat i tredje kvartal.

Etter langvarige spekulasjoner omkring den finansielle situasjonen i flyselskapet SAS måtte selskapet gi ny informasjon om den økonomiske situasjonen tirsdag formiddag.

I en børsmelding fremkommer det at regnskapet for 3. kvartal som legges frem 8. november vil vise et positivt resultat før skatt på 568 millioner svenske kroner.

Forbedring

Det er en vesentlig forbedring i forhold til tredje kvartal i fjor da resultat før skatt var på 276 millioner svenske kroner.

Ifølge meldingen fra SAS har passasjerinntektene økt med ni prosent, mens enhetskostnaden har sunket med seks prosent.

SAS oppgir kun resultat før skatt og kommenterer ikke på dette tidspunkt bakgrunnen for tallene ytterligere. Det innebærer at det er vanskelig å identifisere om det er spesielle forhold som forklarer resultatfremgangen.

Nye sparetiltak

Selv om SAS nå går i pluss, varsler selskapet nye tiltak for å forbedre lønnsomheten.

Ifølge meldingen er SAS nå i sluttfasen av å utarbeide en plan for redusere sitt kostnadsnivå på lang sikt.

Denne planen er ventet å ha en positiv resultateffekt på tre milliarder svenske kroner.

I tillegg vil SAS gjennomføre omfattende salg eiendeler utenfor kjernevirksomheten.

Disse salgene er ventet å gi tre milliarder svenske kroner i den stadig slunknere SAS-kassen.

Detaljer i november

En endelig beslutning om denne planen vil bli tatt av styret i SAS i løpet av kort tid, ifølge meldingen.

- Vi skal selge eiendeler for rundt 3 milliarder kroner, men det er enda ikke bestemt hva som skal selges. Vi kommer tilbake med ytterligere informasjon om dette når beslutningen er tatt, sier pressesjef Elisabeth Manzi til E24.

Andre detaljer rundt dagens melding ønsker ikke SAS å komme med nå.

- Detaljer får vente til vi offentliggjør våre kvartalstall 8. november, sier Manzi.

Pressesjefen bekrefter imidlertid at de 3 milliarder svenske kronene som skal komme fra innsparingstiltak kommer på toppen av eksisterende spareplaner.

Forhandler med banker

SAS er for tiden i forhandlinger med sine bankforbindelser om en forlengelse av lånerammer på 4,7 milliarder svenske kroner som forfaller i juni 2013.

SAS skriver i børsmeldingen om at planene om nye kostnadskutt og salg av virksomheter er en viktig del av forhandlingene med bankene og vil påvirke utfallet av forhandlingene.

Mange svenske hatter

I de pågående forhandlingene mellom SAS og bankene er det flere som sitter på begge sider av bordet. Den svenske staten er største eier av SAS, med 21,4 prosent av aksjene. Samme stat er nest største eier av Nordea, en av bankene til SAS. Der eier Sverige 13,5 prosent av aksjene.

En annen av flyselskapets banker er SEB. Denne banken eies med 20,8 prosent av Investor AB, et selskap kontrollert av Wallenberg-familien. I tillegg er andre Wallenberg-selskap inne på eiersiden av banken med mindre poster. Samtidig kontrollerer et annet selskap eid av Wallenberg-familien 7,6 prosent av aksjene i SAS, og er med dette største private eier av SAS.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå