SAS tar tap på 12 milliarder

Pensjonsbombe sluker egenkapitalen. Selskapet trenger mer penger innen ett år.

<p>TAPER PENGER: I august la konsernsjef Rickard Gustafson frem et tap på 2,1 milliarder svenske kroner. Nå ventes det at han kommer med nye kutt for selskapet.<br/></p>

TAPER PENGER: I august la konsernsjef Rickard Gustafson frem et tap på 2,1 milliarder svenske kroner. Nå ventes det at han kommer med nye kutt for selskapet.

Når SAS nå legger pensjonsforpliktelsene inn i balansen, påføres konsernet et regnskapsmessig tap på 12 milliarder svenske kroner. Det fjerner hele egenkapitalen som ved utgangen av andre kvartal var på 11,8 milliarder svenske kroner.

Det er selskapets investorkontakt Sture Stølen som bekrefter dette til Bloomberg News.

- Den nåværende vurderingen er at et en slik nedskrivning kan beløpe seg til 12 milliarder i oktober 2013, sier Stølen.

I mars sa finansdirektør Göran Jansson til E24 at det er en uheldig situasjon selskapet har kommet i.

- Dette er uheldig, men det er ikke dramatisk. Store aksjonærer, analytikere og leverandører er klar over denne situasjonen og har tatt høyde for det i sine beregninger.

Les også:SAS' egenkapital er fordunstet

Kutter i lønn

Stølen sier også at SAS ser på muligheten for videre innsparinger og at salget av SAS Ground Handling (bakketjenestene til SAS) fortsatt er aktuelt.

De omfattende innsparingene skal begynne med det flyvende personalet. De kan vente seg 15 prosent kutt i lønn eller endrede arbeidsbetingelser, skriver bransjebladet Takeoff.dk som først meldte om den historiske kuttplanen.

Ifølge nettstedet har styret og ledelse i SAS allerede sikret seg grønt lys for strategiplanen fra regjeringen i de tre skandinaviske landene.

Som en del av planen ventes det at salg av deler av selskapet vil bli gjennomført. 

Flere internasjonale aktører skal ha meldt sin interesse for bakketjenestene, deriblant Swissport, Menzies og Havas.

- Vi har vært ute tidligere i år og forklart behovet for å kikke på organisasjon og omkostninger. Det er ikke noen hemmelighet at vi ser på organisasjonen, men jeg ønsker ikke å kommentere de rykter som kommer frem i artikkelen, sier Trine Kromann-Mikkelsen, pressesjef i SAS Danmark, til E24.

Les også:- SAS nær et salg av datterselskapet  Ground Handling

Må reetablere egenkapital

Bakgrunnen for spareplanen skal være et krav om reetablering av egenkapital, da EU ikke aksepterer at pensjonsforpliktelser holdes utenfor.

- Det er helt åpenbart at det må gjøres en strategisk omlegging av konsernet. SAS tjener ikke penger, og de må legge om. Den finansielle posisjonen til selskapet er svært svak, så en styrking av egenkapitalen må finnes sted enten gjennom økt inntjening eller en emisjon, sier Hans Erik Jacobsen, analytiker i Swedbank First Securities, til E24.

Ved forrige innsparingsprogram, Core SAS, gjennomførte selskapet kostnadsreduksjoner for om lag 7,6 milliarder kroner.

Les også: SAS kutter lønnen til kabinansatte

- Ser fortløpende på sparetiltak

Hos SAS Norge kabinforening er de ikke kjent med den konkrete planen.

- Det har fortløpende vært sett på sparetiltak, men ikke noe konkret som jeg kan referere til, sier Martinus Røkkum, nestleder i foreningen, til E24.

Heller ikke Rune Sundland, nestleder i Norske SAS-flygeres forening, kjenner til den danske nettsidens spekulasjoner.

- Vi kjenner til at det foregår sparing og effektivisering i selskapet. Det er en kontinuerlig prosess, for å få til en forbedring av produktiviteten, sier Sundland til E24.

Les også:

På forsiden nå