Dramaet i SAS fortsetter: Utsetter kvartalsrapporten

Flyselskapet trenger mer tid på å forhandle frem løsninger for å kunne kutte for seks milliarder svenske kroner.

<p><b>UTSETTER:</b> SAS varsler torsdag morgen at forhandlingene om nye innsparingstiltak og med forlengelse av lån er langt fremskredne, og at de er forventet fullført innen få dager. Derfor torsdagens pressekonferanse og kvartalsrapportering. </p>

UTSETTER: SAS varsler torsdag morgen at forhandlingene om nye innsparingstiltak og med forlengelse av lån er langt fremskredne, og at de er forventet fullført innen få dager. Derfor torsdagens pressekonferanse og kvartalsrapportering. 

For halvannen uke siden ble det hardt pressede flyselskapet presset til å legge frem noen økonomiske hovedtall for tredje kvartal.

Torsdag morgen var det ventet at hele rapporten, samt en ny kuttplan skulle legges frem, men det er nå utsatt.

Klokken 8 varslet SAS at det utsetter rapporteringen inntil senest 12. november.

I børsmeldingen skriver selskapet at forhandlingene om nye innsparingstiltak og med forlengelse av lån er langt fremskredne, og at de er forventet fullført innen få dager.

Derfor har selskapet valgt å utsette rapporten og presentasjonen av forhandlingsresultatene.

Holdes løpende orientert

E24 har i formiddag vært i kontakt med de ulike fagforeningene i SAS. De holder imidlertid kortene tett til brystet.

- Det vi er mest opptatt av nå er arbeidsplassene våre. Vi holdes løpende orientert av ledelsen, men mer kan jeg ikke si nå, sier Anneli Nyberg, leder i SAS Norge Kabinforening til E24.

Nyberg forteller at foreningen ikke er preget av usikkerhet, men at de er veldig spente på hva som vil skje fremover.

LES OGSÅ: 2,7 mill. fløy SAS

Mange spekulasjoner

Det har vært spekulert i flere forskjellige grep fra SAS-ledelsen, blant annet å selge Eurobonus-programmet, SAS Ground Handling og Widerøe.

- Det har vært spekulasjoner hele høsten, det går nye ting nesten hver dag, men ingenting er besluttet. Vi har ingenting nytt å fortelle, sa kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til E24 26. oktober.

Så mange ble spekulasjonene at selskapet valgte å offentliggjøre nøkkeltallene for tredje kvartal før planen, den 30.oktober.

Les også: - SAS-sjefen bør kutte i egen lønn

De viste et positivt resultat før skatt på 586 millioner svenske kroner, men ga få detaljer om den økonomiske situasjonen.

- Bankene er med

Ifølge Dagens Industri har SAS fått klarsignal for at de får nødvendige lån fra bankene, melder den svenske næringslivsavisens nettutgave torsdag.

Etter kraftig trykk fra det svenske finansdepartementet har fem av seks banker gått med på å forlenge lån til SAS på 4,7 milliarder svenske kroner som løper ut i juni neste år.

Det sier kilder til avisen.

Bankene har tidligere vært imot å forlenge kreditten som følge av den høyst usikre situasjonen SAS befinner seg i.

Men etter finansdepartementets formaninger har alle svenske storbanker utenom Handelsbanken forlenget kredittene. I stedet overtar Nordea Handelsbankens del av kreditten. Ifølge avisen er også DNB og Royal Bank of Scotland med i avtalen.

Imidlertid må SAS komme frem til nye innsparingstiltak på 3 milliarder kroner. Dette er satt som betingelse fra bankene for å få forlenget milliardlånene.

Åpner for friske penger

Den norske stat eier 14,3 prosent av flyselskapet, og næringsminister Trond Giske sier til DN at Norge vil opptre som en ansvarlig eier.

Tidligere har han utelukket å være med på en ny emisjon for å få inn friske penger i selskapet, slik staten gjorde i 2009 og 2010.

Nå er han mer åpen, men stiller krav:

- Skal det komme nye penger fra eierne, må det kuttes kostnader.

LES OGSÅ:

2,7 mill. fløy SAS

DN: - SAS-ansatte diskuterer kuttplaner

- SAS vil selge bakketjenesten

Giske åpner for ny emisjon i SAS
På forsiden nå