SAS-sjefen fikk lønnsøkning på to millioner

Flyselskapet SAS står midt i en turbulent tid og må gjennomføre flere harde kostnadskuttkutt. På samme tid har toppsjefen fått et kraftig lønnshopp.


<p><b>LØNNSHOPP</b>: SAS-sjef Gustafson fikk lønnsøkning på 25 prosent i året som gikk.</p>

LØNNSHOPP: SAS-sjef Gustafson fikk lønnsøkning på 25 prosent i året som gikk.

I fjor økte SAS-sjefens lønningspose fra åtte til ti millioner svenske kroner.

Det fremgår av flyselskapets årsrapport. Det var SVT som først skrev om saken.

Lønnshoppet skjer midt i en tid der flyselskapet er inne i turbulent periode, der de stadig innfører nye grep for å spare kostnader i et beintøft flymarked.

I desember meldte SAS at de må øke kuttene fra 800 til 1,5 milliarder svenske kroner i perioden 2017 til 2019, samtidig som selskapet likevel leverte et solid overskudd.

Åpner baser i London og Spania

Onsdag kom meldingen om at SAS åpner baser i London og Spania – med en irsk lisens. Grepet blir gjort for å få ned lønnskostnadene, ifølge flyselskapet selv.

Vedtaket innebærer at flyselskapet skal sette en håndfull av sine nye og kommende Airbus A320neo på disse basene.

Flyene vil delvis erstatte fly som i dag flyr fra Skandinavia til London og Spania:

– Vi vender nå om den ruteflyten slik at de ikke lenger flyr fra for eksempel København til London, men fra basen i London og inn til København, sa Rickard Gustafson til E24.

Piloter reagerer

Norsk flygeforbund syns det er trist at SAS vil opprette baser utenfor Skandinavia for å spare lønnskostnader.

– Dette er et trist brudd med det SAS har sagt tidligere. De har hevdet at de skal være et skandinavisk selskap med skandinavisk lønn og arbeidsvilkår, sier SAS-pilot og forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund til Nettavisen.

Carlsen skylder på en «usunn konkurranse» i europeisk luftfart og frykter et kappløp mot bunnen. Han mener dessuten at passasjerene vil merke lite på billettprisen at de ansatte får dårligere vilkår.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå