Vraker pappas scene

Kristian Siems eldste barn er allerede i ferd med å bli stjerner innen klassisk musikk.

			Sasha Kathrine Siem (25) nyter kveldssolen og folkelivet på den berømte Ponte Vecchio-broen i Firenze. Pappa Kristian har levd et langt liv i business. Men nå har han ethelt lite kunstakademi rundt middagsbordet hjemme. Barna er alle dypt engasjert i kunst, historie og musikk.
Sasha Kathrine Siem (25) nyter kveldssolen og folkelivet på den berømte Ponte Vecchio-broen i Firenze. Pappa Kristian har levd et langt liv i business. Men nå har han ethelt lite kunstakademi rundt middagsbordet hjemme. Barna er alle dypt engasjert i kunst, historie og musikk.

De er arvinger til et av Norges største privateide forretningsimperier, men for Kristian Siems fire barn er forretningslivet godt plassert i baksetet. Hittil har ingen av dem valgt å følge i pappas fotspor. Men akkurat det ser ikke ut til å tynge far i huset nevneverdig. For til gjengjeld er to av de fire unge Siem-er på full fart inn på den internasjonale klassiske musikkscenen.

Eldstedatteren Sasha Kathrine fullfører for tiden en doktorgrad i komposisjon ved Harvard-universitetet i Boston. Hun er tidligere uteksaminert ved Cambridge-universitetet i Storbritannia med eksepsjonelt gode resultater. 25-åringen har dessuten vunnet en rekke prestisjefylte priser for unge komponister, blant annet fra Royal Philharmonic Society så sent som i fjor. For tiden arbeider hun med en bestilling fra Caius-koret ved Cambridge i anledning universitetets 800-års jubileum i år.

Sønnen Charles var ferdig utdannet i 2008, og er nå profesjonell konsertfiolinist. Denne høsten skal 23-åringen på turne med Moskva-filharmonien i Storbritannia. Også han har gått på skole i Cambridge, der han har spilt for professor Stephen Hawkings på den verdenskjente professorens personlige forespørsel. Charles har opptrådt flere ganger i Norge, og senest på lørdag var han på Sunnmøre for å vise frem klassisk musikk under festivalen Sommerfesten på Giske.

Da satt resten av familien i Firenze og ventet spent på beskjed og rapport om den noe utradisjonelle opptredenen på Vestlandet. Siem har leid leilighet i Toscanas hovedstad i juli fordi yngstedatter Louisa (17) tar et malekurs. Og når dagens forretninger er unnagjort, og hundene trenger å røre på seg, er skipsrederen velsignet med medbrakt turguide. Datteren Sophie (21) er akkurat ferdig med sine kunsthistoriestudier ved det velkjente Oxford-universitetet i England.

Alltid klar for kamp.

Kristian Siem har visst å sno seg. Han har gjort en rekke smarte investeringer, hovedsakelig innen shipping. Sønnen av Fred. Olsens tidligere høyre hånd Martin Siem har de siste årene bygd seg opp til å bli en av Norges rikeste menn. Det var også hos Olsen Siem startet sin karrière. Han har dessuten uttalt at det var hos Olsen han fikk utviklet forretningssansen.

Siem liker seg best med snuoperasjoner og action. Han er også kjent for å hate å tape, Dessuten viker han ikke unna for en fight. For milliardæren har spilt en sentral rolle i mange maktkamper i norsk næringsliv. Ikke alle kampene har endt i Siems favør. Det er ikke få næringslivsaktører Siem har duellert med.

I kampen om cruiserederiet NCL skal sjefen i asiatiske Star Cruises ha blitt så sint på Siem at han gikk fra å være alliert til å kjøpe aksjemajoriteten i rederiet. Han skal også ha vært i klinsj med John Fredriksen og Tor Olav Trøim i forbindelse med en kamp i riggselskapet Northern Offshore. Siem var også en av frontfigurene som kjempet mot Kjell Inge Røkke i maktkampen om Kværner. Røkke seiret. Siem måtte også trekke det korteste strået i kampen mot sin tidligere nære forretningspartner Trygve Hegnar.

Brødrene Kristian og Ole Martin Siem mente Hegnars magasin Kapital beskyldte dem for narkotikahandel, og for å ha lurt småaksjonærer trill rundt i et kvegprosjekt i Colombia. Hegnar vant i to rettsinstanser, og saken ble avvist av Høyesterett.

Les også:

Flere saker på E24

På forsiden nå