Resultatsesongen står for døren: Venter inntjeningsfall på Oslo Børs

Børsgigantene Telenor og Hydro senker den forventede inntjeningsveksten på Oslo Børs i årets første kvartal, ifølge aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets. 


<p><b>RESULTATRUSH: </b>En stor andel av årsveksten i resultat per aksje på Oslo Børs skyldes lite knippe av disse selskapene. I første kvartal er det ventet at Telenor og Hydro vil bidra negativt. </p>

RESULTATRUSH: En stor andel av årsveksten i resultat per aksje på Oslo Børs skyldes lite knippe av disse selskapene. I første kvartal er det ventet at Telenor og Hydro vil bidra negativt. 

Onsdag morgen sparker sportsutstyrskjeden XXL resultatsesongen for alvor i gang på Oslo Børs.

I over en måned strømmer det inn med resultater fra børsnoterte selskaper for årets tre første måneder. 

Torsdag skal Bjørn Kjos' flyselskap Norwegian i ilden, og neste uke venter tungvektere som Aker BP, Yara, Equinor, DNB og Telenor. 

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets har hentet inn estimater fra Bloomberg og regnet på markedets forventninger.

Han skriver i en rapport at Oslo Børs-selskapenes inntjening er forventet å falle med fem prosent fra fjorårets første kvartal. 

Senket av Telenor og Hydro

Harper påpeker imidlertid at det er to børskjemper som bidrar sterkt til fallet.

– Hydro og Telenor gir et veldig negativt bidrag. Hydro på grunn av problemene i Brasil spesielt, mens det i Telenor blir lavere inntjening etter salget av virksomheten i Øst-Europa, i tillegg til at Telenor hadde noen positive engangseffekter i fjorårets første kvartal, sier Harper til E24. 

Sett bort ifra Telenor og Hydro hadde den forventede inntjeningsveksten til Oslo Børs-selskapene vært positiv med ni prosent, ifølge Harper. 

– Det er relativt bra, sier aksjestrategen. 

Han påpeker også at det er mye «støy» i estimatene ettersom selskapene i første kvartal har gått over til en ny måte å føre regnskapene sine på. 

«Vanskeligere å få positiv reaksjon»

Aksjestrategen mener det kan bli vanskelig for resultatsesongen å sende Oslo Børs oppover, og viser til at hovedindeksen har steget over 11 prosent så langt i år. 

Dermed er mye av fjorårets korreksjon nær hentet inn.

– Hvis tallene skuffer kan man nok forvente at mange trygger litt gevinstsikring. Har markedet vært sterkt i forkant av resultatene blir det vanskeligere å få en positiv reaksjon, sier Harper.

Børs-bykset i første kvartal skyldes i hovedsak en oljepris som steg 28 prosent til over 70 dollar fatet i perioden, opp fra en bunn på rundt 50 dollar fatet ved slutten av fjoråret. 

Oljeprisen i første kvartal var imidlertid fortsatt fem prosent lavere enn den var på samme tid året før.

– Det gir en liten negativ effekt for Equinor, sier aksjestrateg Harper.

Han trekker frem sjømat som den mest interessante sektoren å følge med på den neste måneden. 

– Sektoren har vært svak i en periode, så det blir spennende til hvilken grad tallene bidrar til å skape ytterligere salgspress eller om de blir bra nok til at det tar en pause.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå