Sjømataksjene har steget med over 50 prosent

Hovedindeksen har «bare» steget med drøyt ti prosent det siste halvåret. Analytiker mener aksjene fortsatt ikke er dyre ennå. 


<p><b>KURSFEST:</b> Oppdretterne og sjømatselskapene på Oslo Børs har hatt en enorm kursvekst det siste halvåret. Den blå grafen viser Sjømatindeksen (Oslo Børs Seafood Index), og den grønne viser utviklingen til Hovedindeksen (alle aksjene på Oslo Børs samlet).</p>

KURSFEST: Oppdretterne og sjømatselskapene på Oslo Børs har hatt en enorm kursvekst det siste halvåret. Den blå grafen viser Sjømatindeksen (Oslo Børs Seafood Index), og den grønne viser utviklingen til Hovedindeksen (alle aksjene på Oslo Børs samlet).

Det har vært en svært god periode for både små og store aksjonærer på Oslo Børs den siste tiden. Spesielt godt har det vært for sjømatinvestorene, som det siste året har sett aksjebeholdningen stige eventyrlig raskt i verdi. 

I tillegg er det gitt ut milliardutbytte fra selskapene. 

Sjømatindeksen, som viser utviklingen av alle oppdrett- og sjømatselskapene på Oslo Børs, har steget med 50,53 prosent. Til sammenligning har Hovedindeksen steget med 9,50 prosent i samme periode. 

Torsdag ble selskapene handlet til toppnoteringer, etter at blant annet meglerhuset Kepler Cheuvreux oppgraderte sektoren. Fredag falt samtlige aksjer ned igjen etter oppturen. 

– Lakseaksjene er ikke dyre 

Analytiker Knut-Ivar Bakken i Danske Bank tror selskapene vil tjene enda mer i årene fremover. 

– Generelt er ikke lakseaksjene dyre, om du ser på forventet inntjening i 2019 og 2020, sier Bakken til E24. 

– Vi venter at inntjeningen vil øke de nærmeste årene som en følge av at etterspørselen fortsetter å vokse, mens tilbudsveksten vil være begrenset. 

Tidligere i dag utstedte meglerhuset DNB Markets en salgsanbefaling på Bakkafrost-aksjen, etter en enorm kursutvikling den siste tiden. 

Analytikeren sier det har vært få nyheter som kunne drive prisen opp. 

– Aksjene har steget kraftig i det siste uten at det har vært noe nytt som har støttet dette. Historisk har ikke markedet vært så bra til å se igjennom perioder med lave laksepriser og vi tror at vi ikke har passert bunnen på laksepriser ennå, sier Bakken.

Selv øyner analytikeren en kjøpsmulighet.

– Vi blir ikke overrasket om det blir mulig å kjøpe aksjene billigere enn i dag i løpet av perioden fremover. 

 <p><b>IKKE DYRE:</b> Danske Bank-analytiker følger sjømataksjene tett. Han mener de fortsatt er billige etter den eventyrlige kursoppgangen. </p>

IKKE DYRE: Danske Bank-analytiker følger sjømataksjene tett. Han mener de fortsatt er billige etter den eventyrlige kursoppgangen. 

Doblet formuen 

24-åringen Gustav Magnar Witzøe, som gjennom investeringsselskapet Kverva, eier 60,5 millioner aksjer i SalMar. Aksjeoppgang er dermed svært godt nytt for arvingen. 

Sjømatselskapet ble handlet til «all time high» torsdag. Siden månedsskiftet januar/februar har aksjen steget med rundt 100 prosent. Det betyr at formuen har doblet seg på et halvt år, skriver iLaks

Aksjene er ifølge bransjenettstedet verdt 25,6 milliarder kroner. I tillegg eier familieselskapet eierandeler i andre selskaper.

Dessuten har aksjen gitt et utbytte på 19 kroner per aksje, noe som ga 24-åringen én milliard i utbetaling

Flere av de andre store oppdretterne på Børsen er også eid av familieselskaper. Grieg-familien sitter med sitt eget sjømatselskap med samme navn. Helge Singelstad sitter med aksjene i oppdretteren Austevoll Seafood, og dermed også halvparten av Lerøy. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå