Skagenfondene til salgs

Samtidig forlater Harald Espedal og forvalter Kristian Falnes selskapet. Leif Ola Rød blir ny administrerende direktør.

<p><b>FORLATER SKUTA:</b> Harald Espedal takker av etter 13 år i sjefsstolen til Skagenfondene.<br/></p>

FORLATER SKUTA: Harald Espedal takker av etter 13 år i sjefsstolen til Skagenfondene.

Tirsdag varsler forvaltningsselskapet bak Skagenfondene, Skagen AS, at de tre gründerne Tor Dagfinn Veen, Åge Westbø og Kristoffer Stensrud jobber med å finne nye eiere til selskapet.

De varsler også endringer i ledelsen. 

<p><b>SELGER</b>: Skagen-gründer Kristoffer Stensrud.<br/></p>

SELGER: Skagen-gründer Kristoffer Stensrud.

Harald Espedal takker av som administrerende direktør etter 13 år i sjefsstolen, og blir erstattet av Leif Ola Rød fra nyttår.

Rød har de siste to årene ledet Skagens avdeling for forretningsstøtte og kontroll, og var før det administrerende direktør i Odin Fondsforvaltning.

– Det er veldig spennende å overta som administrerende direktør i Skagen etter å ha vært der i drøyt to år. Det er et veldig kompetent selskap, med sterk bedriftskultur, sier Rød til E24.

– Kunne du selv tenkte deg å kjøpe deg inn?

– Jeg overtar som administrerende direktør 1. januar, så får vi se hva som blir utfallet av den prosessen som styret selv har igangsatt.

– Målet er å sikre at selskapet forblir uavhengig og at det er eierskap innen selskapet, sier han videre.

Oppdatering i første halvår 2015

Styret opplyser i pressemeldingen av deres prioritet er å sikre en langsiktig eierstruktur, som ivaretar best mulig risikojustert avkastning og service til kundene på lang sikt, og som kan tiltrekke og beholde de beste talentene.

Selskapet skriver at de skal vil komme med en ny oppdatering i løpet av første halvår 2015.

Skagenfondene har en forvaltningskapital på 128 milliarder kroner.

De tre gründerne eier 54,8 prosent av forvaltningsselskapet, som i fjor fikk et resultat før skatt på 975 millioner kroner, opp fra 270 millioner kroner i 2012.

Endringer på topp

<p><b>FORLATER SKAGEN:</b> Kristian Falnes</p>

FORLATER SKAGEN: Kristian Falnes

Harald Espedal har siden 2011 i tillegg hatt stillingen som investeringsdirektør, men den stillingen vil fra 1. januar bli ivaretatt av Ole Søeberg.

Det vil også bli andre endringer i porteføljeavdelingen. Stjerneforvalter Kristian Falnes har vært i Skagen siden 1997, ble partner i 2003 og har ledet Skagen Global siden 2010. Ifølge pressemeldingen fra fondet har han selv trukket seg, for å følge egne interesser.

Knut Gezelius overtar som hovedforvalter av Skagen Global. Han begynte som porteføljeforvalter i mai 2014, da han ble hentet fra Goldman Sachs Asset Management i London.

Knut Harald Nilsson blir nye hovedforvalter, og vil lede Skagen Kon-Tiki sammen med Kristoffer Stensrud fra og med nå.

Henter tilbake Weintraub

Filip Weintraub var i perioden 2001–2010 hovedforvalter av Skagen Global, før han forlot fondet. Fra 1. januar hentes han tilbake til Skagen for å lede et nytt fond, med en konsentrert portefølje av langsiktige aksjeinvesteringer, sammen med Jonas Edholm.

– Styret retter en stor takk til Harald og Kristian som har bidratt over flere år til å løfte SKAGEN dit vi er i dag. De har begge spilt en viktig rolle i selskapets suksess og vi ønsker begge lykke til med fremtidige planer. Det er med stor glede vi kan rekruttere sterke etterfølgere internt i Skagen. Vi vil gratulere Leif Ola Rød, Ole Søeberg, Knut Gezelius og Knut Harald Nilsson med sine nye roller, sier styreleder Martin Gjelsvik. '

– Sterkt porteføljeteam

– Kontinuitet er viktig for Skagen nå som vi ser fremover og våre tre viktige bærebjelker er de samme: vår uavhengighet, vår forpliktelse til kundene og en velfungerende verdibasert investeringsfilosofi. Dagens porteføljeteam er det sterkeste i Skagens historie, og med Filip og Jonas på plass fra neste år, har jeg tiltro til at vi også i fremtiden vil levere best mulig risikojustert avkastning til våre kunder, sier gründer Kristoffer Stensrud.Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå