Solstad Farstad-sjefen: – Er under god kontroll

Supplyrederiet Solstad Farstad kan være i lånebrudd, men opplyser at markedsforholdene er i bedring og at dialogen med banken er god.


<p><b>ROLIG:</b> Konsernsjef Lars Peder Solstad i Solstad Farstad avdramatiserer muligheten for at Farstad kan være i brudd med sine lånebetingelser.</p>

ROLIG: Konsernsjef Lars Peder Solstad i Solstad Farstad avdramatiserer muligheten for at Farstad kan være i brudd med sine lånebetingelser.

– Vi ser at vi potensielt kan komme i brudd, og derfor har vi meldt dette nå. Vi har en god dialog med banker og sånt, så det er under god kontroll, sier konsernsjef Lars Peder Solstad i Solstad Farstad til E24.

Selskapet opplyste tirsdag formiddag at et av datterselskapene i gruppen, Farstad Shipping AS, kan være i brudd med et av sine lånevilkår.

Det aktuelle vilkåret er et målepunkt for betjeningsevnen, og måler gjeld mot selskapets brutto driftsresultat (ebitda).

Bakgrunnen for den utfordrende finansielle situasjonen i selskapet er en periode med vanskelige markedsforhold.

– Vi har vært gjennom en svært tøff vinterperiode i Nordsjøen, som egentlig var som forventet. «Cashen» i deler av strukturen er derfor på et lavt nivå. Men nå ser ratene ut til å tikke den rette veien. Vi har god tro på at dette – som vi har meldt – er midlertidig, og at vil er tilbake på den rette siden av streken i andre halvår, sier Solstad.

– Ser ut til å løse seg

Solstad Farstad skriver i resultatvarselet tirsdag at et brudd på lånevilkårene vil føre til at den aktuelle gjelden vil føre til at den reklassifiseres fra langsiktig til kortsiktig gjeld.

Det vil den forbli frem til man enten etterlever lånevilkårene igjen, eller at kreditorene gir et fritak (waiver) på minst 12 måneder.

Konsernsjefen tror ellers at konsekvensene av et eventuelt lånebrudd vil bli begrenset.

– Ja, vi regner ikke med at det skal være noen større ting. Vi kommer tilbake innen ganske kort tid. Det har vært god dialog på dette med de relevante parter, så det ser ut til å løse seg ganske greit, sier Solstad.

Solstad Farstads utsikter understøttes av flere positive datapunkter som viser at offshoremarkedet er på vei tilbake. Spesielt markedet for ankerhåndteringsskip ser ut til å ha bedret seg, og Solstad Farstad har nytt godt av dette.

Vil ikke spekulere

Lars Peder Solstad ønsker ikke å si så mye om et scenario der markedet likevel ikke blir så sterkt som de ser for seg.

– Vel, det tror jeg ikke vi skal spekulere i. Vi har tro på at markedet skal bli bra fremover. Det har vi meldt, og jeg ser ikke noen grunn til å endre «forecastene» som vi legger til grunn. Det ser ikke ut til at de gir grunn til å være spesielt bekymret, sier han.

I tillegg til det mulige lånebruddet i Farstad, er det kjent at datterselskapet Solship Invest 3 AS er i forhandlinger med sine långivere som følge av likviditetsproblemer. Solship Invest 3 AS eier Deep Sea Supply-rederiet.

Deep Sea Supply var Fredriksens supply-satsing, mens Kjell Inge Røkkes Aker satt på en stor eierpost i Solstad. Sammen gikk de to inn i en redningsaksjon av Farstad, som innebar at Farstad fikk inn frisk kapital og fikk gjeldssanering samtidig som det ble fusjonert inn i den nye storsatsingen.

Solstad Farstad er i dag en av verdens største offshorerederier, og planen med storfusjonen var å skape en enhet som er sterk nok til å klare seg gjennom krisen til bedre tider kommer.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå