Riggkjempe vil kjøpe Songa

Verdenslederen Transocean har inngått avtale om å kjøpe Songa Offshore.


<p><b>ETTERTRAKTET:</b> Transocean vil ha Songas kategori D-rigger, og har nå kommet til enighet med selskapet om et bud.</p>

ETTERTRAKTET: Transocean vil ha Songas kategori D-rigger, og har nå kommet til enighet med selskapet om et bud.

Transocean har inngått avtale med Songa Offshore om at det skal fremme et bud på alle aksjene i det norske riggselskapet.

Budet er på 47,5 kroner per Songa-aksje, hvilket innebærer en premie på 37 prosent over snittkursen de siste fem dagene. Budet priser hele selskapets egenkapital på fullt utvannet basis til 9,1 milliarder kroner, og gir en selskapsverdi rundt 26,4 milliarder kroner.

Budet er frivillig, men har støtte fra selskapets styre og fra aksjonærer som kontrollerer rundt 76,6 prosent av aksjene i selskapet.

– Strategisk «fit»

Songas største aksjonær er i dag Frederik Mohns Perestroika, som har en eierandel på drøyt 45,8 prosent. Mohn er også styreleder.

– Kombinasjonen av Songa Offshore og Transocean passer strategisk sammen. Det kombinerte selskapet vil ha en ordrebok som mangler sidestykke med sterke motparter. Ved å legge til Songa Offshores fire kategori D-rigger til Transoceans eksisterende flåte for tøffe forhold, vil det kombinerte selskapet bli en leder innen et segment som viser tegn til bedring, sier Mohn i en kommentar.

Det samlede selskapet får en flåte på 51 rigger og en samlet ordrebok på 14,3 milliarder dollar.

– Songa Offshore er en fantastisk strategisk «fit» for Transocean. Med denne kombinasjonen legger vi til fire nye, topp moderne kategori D, halvt nedsenkbare rigger til vår eksisterende flåte, og styrker dermed vår posisjon i markedet for tøffe forhold ytterligere, sier Transocean-sjef Jeremy Thigpen.

Mohn inn i Transocean-styret

Han mener at kjøpet i tillegg viser riggigantens fortsatte vilje til å bli i det norske markedet.

– Det er også viktig at vi legger til rundt 4,1 milliarder dollar iv år ordrebok, hvilket gir oss større visibilitet i fremtidig kontantstrøm i dette utfordrende markedet, sier Thigpen videre.

Av transaksjonsdetaljene fremgår det at kjøpet skal gjøres opp i både aksjer, konvertible obligasjoner og kontanter.

Perestroika vil gjennom transaksjonen bli største aksjonær i Transocean, med en eierandel på rundt 12 prosent, og har godtatt å ikke selge vederlagsaksjene (såkalt «lockup») i 12 måneder.

Frederik Mohn vil også gå inn i Transoceans styre.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå