Songa varsler stor refinansieringspakke

Riggselskapet tar omfattende grep for å styrke likviditeten og sikre levering av den siste kategori-D-riggen.


<p><b>FORSINKET:</b> Riggen Songa Endurance er blant riggene som har blitt forsinket fra DSME-verftet. Nå reduseres kontrakten riggen skal på.</p>

FORSINKET: Riggen Songa Endurance er blant riggene som har blitt forsinket fra DSME-verftet. Nå reduseres kontrakten riggen skal på.

Riggselskapet Songa Offshore har på morgenkvisten lagt frem en større refinansieringspakke, som blant annet innebærer utstedelse av et nytt konvertibelt obligasjonslån, ny egenkapital og konvertering av gjeld til egenkapital.

Bakteppet er vanskelige tider i riggmarkedet grunnet lav oljepris og overkapasitet, påfølgende reduksjon i ratene og forsinkelser på selskapets nybygg fra verftet i Sør-Korea.

Det vises til et likviditetsbehov som følge av lavere utnyttelse enn ventet for riggene Songa Equinox og Songa Endurance, forsinkede leveringer og behov i forbindelse med finansieringen av kategori D-nybyggene Songa Encourage og Songa Enabler.

Store grep

Det konvertible obligasjonslånet blir i størrelsesorden 100 millioner dollar, med mulighet for økning til 125 millioner. Nye aksjer for opp til 25 millioner dollar skal utstedes på 0,15 kroner per aksje.

Videre innebærer pakken at obligasjonslånet SONG06, på rundt 150 millioner dollar, konverteres på 0,176 kroner per aksje.

Refinansieringen vil også medføre betydelig redusert rente, forlengelse av løpetider og andre endringer i vilkårene for lånene SONG04, SONG05 og lånet til Perestroika, samt endringer i vilkårene for selskapets lånefasiliteter.

Det nye konvertible lånet er delvis garantert av brofinansiering på 91,5 millioner dollar, gitt av selskapets største aksjonærer. Det opplyses i meldingen om at det er sikret aksept for refinansieringen hos et kvalifisert flertall av obligasjonseierne, samt hos Frederik Mohns Perestroika, som er selskapets største aksjonær.

Sluttkurs for Songa-aksjen var mandag 0,76 kroner. Det lukter dermed utvanning for eksisterende egenkapitaleiere som ikke skyter inn mer penger.

Statoil reduserer kontrakter

Songas forretningsmodell er i stor grad basert på at selskapets rigger går på lange kontrakter med Statoil.

Ifølge Songa er det imidlertid en klausul i Statoil-kontraktene, som lar kunden forkorte kontaktens løpetid tilsvarende tiden riggene har blitt forsinket, relativt til et forhåndsavtalt tidsvindu.

Songa har mottatt beskjed om at Statoil reduserer lengden på kontraktene for Songa Equinox med 347 dager og Songa Endurance med 184 dager.

De to aktuelle riggene går på kontrakt fra henholdsvis april og august, omtrent fire måneder senere enn avtalt.

Songa-aksjen falt over 70 prosent fra start tirsdag. Den er etter en drøy times handel ned over 50 prosent til rundt 36 øre.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå