SpaceX feilet med årets første oppdrag

En topphemmelig spionsatellitt til milliarder av dollar har trolig gått tapt, ifølge amerikanske medier.


<p><b>OPPSKYTNING:</b> SpaceX Falcon 9 ble skutt opp fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida søndag. Raketten landet trygt på bakken, men den hemmelige satellitten antas å være ødelagt.</p>

OPPSKYTNING: SpaceX Falcon 9 ble skutt opp fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida søndag. Raketten landet trygt på bakken, men den hemmelige satellitten antas å være ødelagt.

Mandag kunne flere medier melde at SpaceX hadde lyktes med å skyte en amerikansk spionsatellitt i bane rundt jorden.

Nå kan det likevel se ut som om Elon Musk mislyktes med sitt første oppdrag i 2018.

Spionsatellitten Zuma ble skutt opp sammen med en rakett av typen Falcon 9 på søndag. Raketten landet trygt tilbake på basen etter oppdraget var utført.

Mandag kveld meldte Wall Street Journal at spionsatellitten ikke har nådd banen sin. Natt til tirsdag kom bekreftelsen fra amerikansk hold: De antar at satellitten er totalt ødelagt.

Antatt knust

Den hemmligstemplede satellitten til flere milliarder dollar, som er bygd av Northrop Grumman Corp, klarte ikke å separere seg fra andre stadium av raketten (den delen som blir igjen etter at første stadium løsner og returnerer til basen) og det er antatt at den er knust i biter eller at den har falt i havet.

Kongressmedlemmer i både Representantenes hus og Senatet er brifet om hendelsen.

Zuma skulle opprinnelig sendes ut i rommet i november, men oppdraget ble utsatt fordi SpaceXs ingeniører «ville se nærmere på data» fra en nylig test av dekslene som sitter rundt satellitten under oppskytningen. Disse dekslene er på plass i de tidlige fasene av en oppstigning, men kastes av før satellitten plasseres i sin endelige bane.

Hverken Northrop Grumman, som har bygget satellitten, eller SpaceX har oppgitt noen detaljer om hva som har hendt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå