- Tror Statoil vil klare å skvise oljeservice

Det ventes lavere resultatvekst på Oslo Børs i første kvartal.

<p><b>NYE TALL:</b> Tirsdager stiger Helge Lund opp til talerstolen for å presentere konsernets resultater.</p>

NYE TALL: Tirsdager stiger Helge Lund opp til talerstolen for å presentere konsernets resultater.

Resultatsesongen på Oslo Børs står nå for døren og E24 har tatt en ringerunde til et utvalg strateger for å høre hva man kan ha i vente fremover.

Det knytter seg spesielt stor spenning til hva oljeserviceselskapene presterer og melder, da flere frykter at et økende kostnadsfokus fra oljeselskapenes side vil sette sektoren under press.

Analysesjef i Netfonds, Roger Berntsen, mener at siden Oslo Børs er så oljeservicetung, så blir det naturlig nok interessant å se hva denne sektoren presterer.

<p><b>TRO PÅ STATOIL:</b> Analyssjef i Netfonds, Roger Berntsen.<br/></p>

TRO PÅ STATOIL: Analyssjef i Netfonds, Roger Berntsen.

- Det er et utfordrende marked der ute, oljeselskapene med Statoil i spissen, strammer skruen og det vil merkes, sier Berntsen til E24.

Samtidig mener Berntsen at nettopp Statoil, som veier tungt på Børsen, kan gi et løft.

Vi tror Statoil vil klare å innfri på forventningene om en bedret kontantstrøm og investeringskutt, og at de har makten til å skvise oljeserviceselskapene for å oppnå dette, sier Berntsen som mener Statoil-aksjen er verdt 190 kroner.

- Grov bom fra DNB

En annen positiv faktor for Statoil er at en rekke meglerhus i lengre tid har vært negative til Statoil og ifølge Berntsen ikke tatt innover seg snuoperasjonen i selskapet. 

Da disse eventuelt snur i synet på aksjen vil det kunne skape ytterligere potensielle kjøpere av aksjen i markedet.

- DNB Markets, Norges største meglerhus, har gjort en grov bom, sier Berntsen og referer til den ferske analysen fra meglerhuset med tittelen «Høydeskrekk».

- De har vært negative til Statoil siden aksjen stod i 140 kroner, mens Statoil har utviklet sterkt den seneste tiden. Man skal være forsiktig med aksjer «alle» analytikerne er positive til, for Statoils del har det nå vært litt motsatt.

Videre trekker Berntsen frem Hydro som en aksje med potensial, i takt med at man kan spore en økt optimisme i aluminiumsmarkedet som har vært hardt presset i flere år.

<p><b>SJEFSTRATEG:</b> Peter Hermanrud i Swedbank First Securities venter seg en resultatvekst på rundt fem prosent for selskapene på Oslo Børs i første kvartal, vesentlig lavere enn i siste halvår i fjor.<br/></p>

SJEFSTRATEG: Peter Hermanrud i Swedbank First Securities venter seg en resultatvekst på rundt fem prosent for selskapene på Oslo Børs i første kvartal, vesentlig lavere enn i siste halvår i fjor.

Moderat vekst

Etter en sterk resultatvekst i tredje og fjerde kvartal venter sjefstrateg i Swedbank First Securities, Peter Hermanrud, seg nå en mer moderat vekst i resultatene til selskapene på Oslo Børs.

- Det blir en litt lavere vekst nå i første kvartal enn hva vi så i siste halvår i fjor. Forventningene har imidlertid blitt tatt ned så det kan likevel hende at selskapene vil overraske positivt, sier Hermanrud til E24.

I tredje kvartal i fjor så man en vekst i selskapenes nettoresultat, vektet etter vektingen de har på Oslo Børs, på 12 prosent. Denne falt så til knappe 10 prosent i fjerde kvartal.

I første kvartal venter Hermanrud seg en resultatvekst på rundt fem prosent.

- Hvis du ser på USA så har energiaksjer og sykliske aksjer gjort det bra så langt i rapporteringen. Det kan jo love godt for Oslo Børs, sier Hermanrud.

I forhold til oljeservice er sjefstrategen i Swedbank First Securities avventende.

- Jeg tror kanskje at seismikksektoren har tilpasset seg et annet bilde innen tilbud-etterspørsel nå så her er kanskje det verste over, men for riggsektoren tror jeg det fortsatt er en vei igjen å gå.

Torsdag leverte seismikkselskapet TGS et resultat som var godt over forventningene, men tegnet et noe usikkert bilde rundt fremtidsutsiktene.

Orkla-oppkjøp

I Berntsens spåkule er Orkla også en interessant aksje, ikke nødvendigvis fra et resultatperspektiv, men fordi analysesjefen nemlig tror på at selskapet kan bli kjøpt opp i år.

- Vi tror Orkla selges til utlandet i år. Selskapet har nå lyktes med å rendyrke merkevare-satsingen sin og er i så måte mer attraktive for et utenlandsk selskap å kjøpe.

Berntsen mener at et bud på Orkla vil ligge på 60-65 kroner aksjen og trekker frem tre sannsynlige budgivere; Nestle, Procter & Gamble og Unilever.

Listen er satt lavt

Investeringsdirektør i Dovre Forvaltning, Stig Myrseth, har ikke de store forventningene til vekst i første kvartal, i likhet med Hermanrud venter han seg en resultatvekst på rundt fem prosent.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

<p><b>GAP:</b> Stig Myrseth peker på at aksjekursene har løpt i fra selskapsresultatene, det gapet bør lukke seg.<br/></p>

GAP: Stig Myrseth peker på at aksjekursene har løpt i fra selskapsresultatene, det gapet bør lukke seg.

Myrseth peker imidlertid på at analytikernes forventningene er tatt kraftig ned den siste tiden og at selskapene derfor lettere kan overraske på den positive siden.

- Konsensusforventningene til selskapenes resultater er redusert med 15 prosent siden nyttår, så du kan si at listen nå ligger lavt. Vi så jo senest i dag at TGS kom inn godt over forventningene, sier Myrseth.

Kursene drar i fra

Et annet fenomen, som i hovedsak gjelder det amerikanske markedet men også til en viss grad Oslo Børs, er at aksjekursutviklingen har løpt kraftig i fra resultatveksten.

- For S&P 500 ligger det an til en resultatvekst på kun tre prosent i første kvartal, mens indeksen har steget 19 prosent siste tolv måneder. Dette gapet gjelder også i noen grad for Oslo Børs sin del og resultatene må før eller siden hente inn kursutviklingen, sier Myrseth.

<p><b>POSITIV:</b> Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets.<br/></p>

POSITIV: Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets.

En av årsakene til at dette gapet har oppstått er ifølge Myrseth lavrenteklimaet, og for å få noen meningsfull avkastning har kapitalen i stor grad søkt til aksjemarkedene.

Tror på «bra» vekst

Også i DNB Markets er de negative til oljeservice ved inngangen av resultatsesongen.

Aksjestrateg Kristian Tunaal tror at man ennå ikke fullt ut har sett effekten av et for høyt kostnadsnivå og innstramminger hos oljeselskapene.

- Vi er negative til hele sektoren og jeg tror effekten etter hvert vil forplante seg gjennom hele verdikjeden, sier Tunaal til E24.

For Oslo Børs som helhet er imidlertid Tunaal positiv og han tror på en «bra» resultatvekst for selskapene i første kvartal.

Tunaal peker på at resultatrapporteringen i USA så langt har vært litt bedre enn det historiske snittet.

- Det er imidlertid usikkert hvor stor overføringseffekten til Oslo Børs er. Vi har også sett at analytikernes estimater har kommet nedover den siste tiden, så i så måte blir listen lettere å komme over.

Av de store selskapene på Oslo Børs som rapporterer neste uke, er det verdt å merke seg at Statoil har resultatfremleggelse tirsdag, og at Hydro, Yara, Subsea 7 og Aker Solutions følger etter på onsdag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå