Storbank spår oljemangel i 2020-årene

Globale oljeselskap ser i økende grad etter å investere i lavutslippssektorene. Det kan føre til oljemangel, mener Goldman Sachs.


<p><b>SPÅR MANGEL</b>: Goldman Sachs-analytiker Michele Della Vigna tror de største oljeselskapene kommer til å måtte investere mer i lavutslipps-områder for å holde seg attraktive, og at tradisjonell olje vil bli mangelvare i løpet av det neste tiåret. Her fra en oljebrønn i Texas.</p>

SPÅR MANGEL: Goldman Sachs-analytiker Michele Della Vigna tror de største oljeselskapene kommer til å måtte investere mer i lavutslipps-områder for å holde seg attraktive, og at tradisjonell olje vil bli mangelvare i løpet av det neste tiåret. Her fra en oljebrønn i Texas.

– I 2020-årene kommer vi til å ha en tydelig fysisk mangel på olje fordi ingen har lov til fullt og helt å investere i fremtidig oljeproduksjon, sier Michele Della Vigna, leder for EMEA Natural Resources Research ved Goldman Sachs, til CNBC.

Han mener de store selskapene kommer til å måtte fokusere på såkalt «lavkarbon»-områder, altså de deler av energi-industrien som står for mindre samlet CO2-utslipp.

Della Vigna mener oljegigantene nå forstår at dersom de ønsker å være attraktive investeringsobjekt for aksjonærene, så må de vise at de er seriøse i å minimere mengden karbon i atmosfæren.

Les også: (+) Børskommentar: Går det mot bakrus etter oljefesten?

Nye «syv søstre»

Goldman-analytikeren er derfor klar på at innen overgangen til fornybar energi er fullført, vil kampen stå om å ha den største markedsandelen i lavutslipps energi.

Han mener videre at de er «de nye syv søstre» som nå utkjemper denne kampen.

– Vi snakker om de nye syv søstre som vokser frem nå, og dominerer det globale olje- og gassmarkedet fordi ingen andre klarer å finansiere disse mega-prosjektene, sier Della Vigna.

Oljegigantene som inkluderes er Saudi Aramco, Gazprom,. NIOC i Iran, China National Petroleum Corp, Petrobras, PDVSA i Venezuela og Petronas i Malaysia.

Disse har nå erstattet de originale «syv oljesøstrene», som besto av selskaper fra 1950-årene og senere ville slå seg sammen til å bli BP, Chevron, Shell, Exxon Mobil og Royal Dutch Shell, skriver CNBC.

Fallende oljepris

Uttalelsene kommer samme dag som oljeprisen droppet for 10. dag på rad, i det lengste fallet på tre tiår.

Siden toppen i starten av oktober har brent-prisen falt nesten 18 prosent, mens WTI har falt mer enn 20 prosent.

Analytikere mener prisene presses ned av økende tilbud i markedet, til tross for at USA har innført sanksjoner mot Irans oljeindustri, ifølge Reuters.

Samtidig tynger bekymringen om en svakere global vekst, som kan påvirke etterspørselen negativ.

Signalene om økt tilbud kommer selv om Kina torsdag meldte om rekordimport av olje i oktober.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå