- Kjos er en supergründer

Petter Stordalen hyller Bjørn Kjos for hans storinvestering. Selv åpner han et nytt hotell i Gøteborg i dag med en prislapp på 1,4 milliarder kroner.

HYLLER KOLLEGA: - Vi burde hatt flere som ham, sier Petter Stordalen om Bjørn Kjos. Her ankommer de Norges Bank sin årlige middag på Grand Hotel etter årstalen i 2010.
HYLLER KOLLEGA: - Vi burde hatt flere som ham, sier Petter Stordalen om Bjørn Kjos. Her ankommer de Norges Bank sin årlige middag på Grand Hotel etter årstalen i 2010.

- Det er mennesker som Kjos Norge trenger, sier Petter Stordalen til E24.

Han har akkurat blitt fortalt nyheten om at reiselivskollega Bjørn Kjos og hans Norwegian onsdag har lagt inn tidenes største flybestilling i Europa - med en samlet prislapp på 127 milliarder kroner.

- Bjørn Kjos er en supergründer som satser og som tør å gjøre ting annerledes. Og slike folk trenger vi flere av, sier hotellkongen.

Også næringsminister Trond Giske benyttet anledningen til å hylle Norwegian onsdag.

Les også:- Norwegian er et eventyr

Millardhotell

Selv åpner Stordalen det som er hans største hotellsatsing noensinne i Gøteborg i dag - i et gammelt bygg fra 1923.

Han tror folk bare kommer til å reise mer i årene som kommer, og mener derfor milliardsatsingene i reiselivet er helt riktig.

- Helt siden Josef og Maria dro til Jerusalem har folk reist stadig mer. Og i årene som kommer vil folk bare fly mer, bo mer på hotell og bruke penger på opplevelser, sier Stordalen.

En gang i livet

Han frykter ikke at det nye luksushotellet med 500 rom vil stå tomt - til tross for at kampen om hotellgjestene i den vestsvenske byen nå blir tøff.

- Hadde du kommet hit til Gøteborg og stått her hvor jeg står nå, så hadde du fortstått hvorfor dette hotellet vil trekke masse gjester. Dette er helt unikt. Det gir en vill «feeling» når du går inn her, sier han.

Med en prislapp på totalt 1,4 milliarder svenske kroner legger han ikke skjul på at han har måtte grave ekstra dypt i egen lommebok.

- Vi har hentet inn 800-900 millioner, men det har også krevd betydelige egenkapital - 500 millioner har vi brukt. Men det er verdt hver eneste krone. Dette er en «once in a lifetime»-greie for meg. Det er litt som da jeg fikk kjøpte Sten og Strøm, sier Stordalen.

Ikke eurokrise

Han forteller at han startet med å hente inn finansiering allerede i 2008, og ifølge Stordalen kunne ikke en gang et kriserammet Europa, og banker som snører igjen pengesekken, ha stoppet byggingen.

- Dette stedet har en helt egen konkurransekraft, og kommer til å overleve 20 finanskriser til, sier han.

I kveld byr han opp til en kjempefest med hele den norske finanseliten på gjestelisten.

Les også:Slik blir de nye Norwegian-flyene

På forsiden nå