Stortinget stevner Multiconsult for 125 millioner kroner

Stortinget stevner rådgivningsselskapet Multiconsult etter det de mener er omfattende mislighold i forbindelse med Stortingets byggeprosjekt. 


<p><b>BYGGESPREKK:</b> Prinsens gate 26 i Oslo. Bildet er tatt i juni i år.</p>

BYGGESPREKK: Prinsens gate 26 i Oslo. Bildet er tatt i juni i år.

Det er måten Multiconsult har håndtert byggingen av Prinsens gate 26 og ny innkjøringstunnel til garasjen på som er grunnlaget for stevningen. Stortinget mener det er begått omfattende feil og mangler i grunnlaget, samt manglende kvalitet i leveransene. Prisanslaget har økt fra opprinnelig 700 millioner kroner i 2013 til hele 1,8 milliarder kroner i dag.

Stevningen ble oversendt Oslo tingrett fredag.

– Dette har vært en lang og vanskelig prosess, men presidentskapet har funnet det nødvendig å gå til det skrittet å ta ut stevning, sier stortingspresident Olemic Thommessen i en pressemelding fra Stortinget.

Trolig vil budsjettsprekken bli enda større. De omfattende arbeidene ble satt i gang som følge av behov for oppgradering av stortingsbygningen, tilbygget mot Akersgata og Prinsens gate 26. Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble også nye sikkerhetsbehov lagt inn i planene.

- Ikke uventet

– Jeg kan ikke si dette var uventet, sier kommunikasjonsleder Gaute Christensen i Multiconsult til NTB.

– Vi fikk første varsel om stevning i oktober 2016. Fra da og til nå er det rettet mange beskyldninger mot Multiconsult som vi tenker det er fornuftig kan bli belyst av tingretten.

Konsulentselskapet bestrider kravet og beskyldningene om grov uaktsomhet, men vil ikke gå inn i noen prosedering av saken i mediene.

- Vi har fått grunnlaget for stevningen i formiddag og vil ikke kommentere det ennå. Det vi kan si er at det ikke er aktuelt å innrømme grov uaktsomhet, sier Christensen.

Egne feil

Stortinget krever nå erstattet de ekstrakostnader som mangler og forsinkelser har påført prosjektet. Kravet omfatter også tilbakebetaling av vederlag for arbeid fra Multiconsult som skyldes retting av egne feil.

Riksrevisjonen presenterte i sommer en rapport som retter skarp kritikk mot prosjektet. Rapporten kritiserte manglende rutiner, manglende ansvarsfordeling og manglende organisering. Stortingspresident Thommessen la da mye av ansvaret på Multiconsult og sa at egne beregninger viste at 66 prosent av kostnadsutviklingen knyttet seg til manglende leveranser til entreprisegrunnlaget.

Byggeprosjektet pågår fortsatt og skal etter planen være ferdig neste år, ett år forsinket. Presidentskapet utelukker derfor ikke at kravet mot Multiconsult kan bli økt i løpet av prosessen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå