Nye spørsmål om Aas’ krafthandel: Ikke fornøyd med Sivs svar

Senterpartiet er ikke fornøyd med Siv Jensens svar om Finanstilsynets rolle i Einar Aas’ feilslåtte krafthandel, og stiller derfor enda et spørsmål om saken.


<p><b>NYTT SPØRSMÅL:</b> Senterpartiet etterlyser fortsatt mer informasjon om Einar Aas' feilslåtte krafthandel, og ber finansministeren vurdere Finanstilsynets rolle i tiden før den uventede smellen i handelen med kraftkontrakter. Her er stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i møte med aktører i kraftmarkedet på Stortinget. I bakgrunnen risikoforvalter Nils Gunnar Brattlie i DNB.</p>

NYTT SPØRSMÅL: Senterpartiet etterlyser fortsatt mer informasjon om Einar Aas' feilslåtte krafthandel, og ber finansministeren vurdere Finanstilsynets rolle i tiden før den uventede smellen i handelen med kraftkontrakter. Her er stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i møte med aktører i kraftmarkedet på Stortinget. I bakgrunnen risikoforvalter Nils Gunnar Brattlie i DNB.

Senterpartiet syns ikke offentligheten har fått gode svar på hvordan Einar Aas' handel med kraftkontrakter kunne feile slik at han tapte over én milliard kroner.

Nå stiller stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) enda et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen om saken. 

Den Grimstad-baserte krafthandleren spekulerte på at forskjellen mellom norske og tyske kraftpriser skulle bli mindre.

Veddemålet på derivatbørsen Nasdaq Oslo slo feil, og Aas tapte over én milliard kroner da oppgjørssentralen Nasdaq Clearing 11. september erklærte at han var i mislighold.

Etter stortapet måtte andre medlemmer som Statkraft og Fortum betale inn over én milliard kroner til oppgjørssentralens misligholdsfond.

Finansminister Siv Jensen svarte i et tidligere spørsmål fra Gjelsvik at Aas’ mislighold skyldtes at Aas gikk ut over oppgjørssentralen Nasdaq Clearings marginkrav, og ikke kunne stille nok penger som sikkerhet for sine posisjoner.

Dette er det svenske Finansinspektionen som må vurdere, ifølge Jensen. Det var ikke myndighetenes posisjonsgrenser Aas brøt med, påpeker finansministeren.

Les mer: Finanstilsynets Einar Aas-gransking er klar i løpet av året

– Toer hendene

Gjelsvik spør Jensen om det er slik at det norske Finanstilsynet ikke har noe ansvar for sikkerheten ved norske børser hvis oppgjørssentralen ligger i utlandet.

– Tapet oppstod faktisk på en norsk børs. Det statsråden i praksis sier er at så lenge en norsk børs bruker en utenlandsk oppgjørssentral, så toer hun og Finanstilsynet hendene sine, sier Gjelsvik.

– Dette til tross for at det er norsk regulering som gjør det mulig for den norske børsen å bruke en svensk oppgjørssentral. For investorer på norske børser må det være lite betryggende å lese hvor lite ansvar norske styresmakter tar for sikkerheten deres, sier han.

Dette sa Jensen i sitt forrige svar på Gjelsviks spørsmål:

«Siden den aktuelle saken gjelder mislighold av marginkrav hos Nasdaq Clearing AB, er det de svenske myndighetene som skal følge opp saken tilsynsmessig og vurdere behovet for eventuelle endringer i reguleringen av den sentrale motparten».

Les mer: Kritisk til hemmelighold i Aas-saken: Ønsker ekstern gransking

Sammenligner med bilulykke

Senterpartiet mener også at Jensen bare ser på det som skjedde etter hendelsen, men etterlyser større fokus på om smellen i kraftmarkedet kunne vært unngått.

Gjelsvik bruker en bilulykke som metafor:

– Det jeg og andre er enda mer interesserte i, er hvordan ulykken kunne hende, sier Gjelsvik.

– Vi vet at det er brukt svensk støtfanger, som ikke fungerte. Vi vet også at panseret ble knust inn til de siste tynne lagene. Men hva med det som skjedde før sammenstøtet? Var fartsgrensen for høy? Tillater man for store biler? Var det for mange biler på veien? Og var det egentlig riktig å tillate at bilen brukte den svenske støtfangeren? spør Gjelsvik.

Finanstilsynet har satt i gang en tilsynssak mot derivatbørsen Nasdaq Oslo. E24 skrev fredag at tilsynet trolig vil levere en rapport i løpet av 2018. Jensen sier at eventuelle tiltak vil vurderes etter at tilsynets arbeid er gjort.

Frykter nye smeller

Finanstilsynet, Finansinspektionen og Nasdaq gjennomfører nå egne granskinger, men Senterpartiet mener offentligheten også trenger informasjon.

Partiet har også åpnet for en egen gransking av saken, i likhet med advokat og tidligere leder for oppgjørssentralen Norsk opsjonssentral Bjørn Olav Øiulfstad.

Senterpartiet sier statsråden tar for lett på en sak der det er tapt milliardbeløp på en børs i Norge, fordi Jensen lener seg på vanlig tilsyn og svenskenes kommende rapporter om hendelsen.

– Det er ikke sikkert det er like enkelt for henne å skylde på svenskene neste gang det smeller, sier Gjelsvik.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå