Subsea 7-sjefen: – Grunn til optimisme

Subsea 7-sjef Jean Cahuzac tror 2018 blir dårligere for subseaindustrien enn 2017, men mener kontraktene som kommer inn nå vil gi en gradvis opptur i årene etter.


<p><b>BUNNEN NÅDD:</b> Konsernsjef Jean Cahuzac i Subsea 7 tror bunnen er nådd i subseamarkedet, men spår ingen boom med det første.</p>

BUNNEN NÅDD: Konsernsjef Jean Cahuzac i Subsea 7 tror bunnen er nådd i subseamarkedet, men spår ingen boom med det første.

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): – Aktiviteten i 2018 vil gå ned sammenlignet med 2017, sier Subsea 7-sjef Jean Cahuzac.

Som mange andre subseaselskaper har Subsea 7 slitt med lavere aktivitet de siste årene, etter at de store oljeselskapene som bestiller tjenester har kuttet kraftig i sine budsjetter fordi oljeprisen har vært lav.

Selskapet tapte penger på bunnlinjen både i 2014 og 2015, men leverte overskudd i fjor. Omsetningen har derimot falt fra 6,9 milliarder dollar i 2014 til 3,6 milliarder dollar i fjor.

Samtidig har selskapet barbert antallet ansatte kraftig, inkludert et kutt på 2.500 i 2015 og et kutt på 1.200 i 2016. Det er nå 8.500 ansatte i selskapet.

I en presentasjon på Paretokonferansen sier Subsea 7-sjefen at han tror på et svakere 2018 enn 2017, blant annet fordi det tar tid før kontraktene fører til aktivitet. Etter 2018 tror han på gradvis oppgang.

– Det er ingen overraskelse, og jeg tror konkurrentene har det samme synet, sier han.

– Grunnen er at tiden fra du får en kontrakt til prosjektet settes i gang, så går det ett år til 18 måneder, kanskje to år. Så for kontrakter som signeres i dag vil du se aktivitet i 2019 eller 2020, ikke i 2018, sier Cahuzac.

Subsea 7 får mesteparten av inntekten sin fra undervannsoperasjoner, særlig installasjoner av kilometervis med rør og kabler under vann.

Fornybarsektoren er en annen sentral inntektskilde, med mange tunge løft der offshorekompetanse er gull verdt.

– Industrien har senket kostnadene. Jeg tror det er grunn til optimisme om at det vil bli utdelt flere kontrakter. Men det blir en gradvis oppgang. Det blir ingen V-formet oppgang, sier Cahuzac.

– Vi tror vi har nådd bunnen av nedturen, legger han til.

 <p><b>GRADVIS OPPTUR:</b> På Paretokonferansen spår konsernsjef Jean Cahuzac i Subsea 7 en gradvis opptur innen subsea, etter flere år med svak aktivitet og dempede inntekter. Neste år blir likevel noe svakere for bransjen, siden det tar tid før kontraktene skaper aktivitet, tror han.</p>

GRADVIS OPPTUR: På Paretokonferansen spår konsernsjef Jean Cahuzac i Subsea 7 en gradvis opptur innen subsea, etter flere år med svak aktivitet og dempede inntekter. Neste år blir likevel noe svakere for bransjen, siden det tar tid før kontraktene skaper aktivitet, tror han.

Har redusert størrelsen

Cahuzac sier at selskapet har redusert størrelsen sin for å håndtere den langvarige nedturen i bransjen de siste årene.

Men i det siste har selskapet også tatt flere strategiske grep, som kjøpet av deler av EMAS ChiyodaSubsea for rundt 100 millioner dollar, noe som sikret selskapet kundeforbindelser i Midtøsten.

Selskapet tok nylig kontroll i datterselskapet Seaway Heavy Lifting for over to milliarder kroner, og posisjonerte seg dermed tyngre innen fornybar energi. Selskapet installerer blant annet fundamenter og legger kabler for havvindprosjekter.

Ordrereserven i Subsea 7 er på 5,7 milliarder dollar, hvorav omtrent en fjerdedel er fra selskapets enhet innen fornybar energi og tunge løft, mens hoveddelen er innen subseatjenester.

Vindkraft blir konkurransedyktig

– Det som har skjedd innen fornybar energi er et godt eksempel på hva teknologi kan gjøre, sier Cahuzac.

– Det har skjedd et hopp i teknologien fra turbinprodusentene. Vi snakker nå om turbiner på 8 megawatt, 9,5 MW i morgen og kanskje 12 MW i fremtiden. Prosjekter som trengte tunge subsidier er nå kostnadseffektive, sier han.

Derfor venter selskapet nå større aktivitet innen vindkraftprosjekter, særlig i Europa, men også i resten av verden.

– Jeg tror det kommer til å vokse betydelig. Men olje og gass vil vokse raskere. I absolutte termer ser vi tosifret vekst i prosent for Subsea 7. Olje og gass vil utgjøre hoveddelen av omsetningen, sier Cahuzac.

Subsea 7 har tre forretningsenheter, subsea-enheten «SURF and Conventional», «Renewables and Heavy Lifting» og «i-Tech Services» som blant annet driver med inspeksjon med ubemannede undervannsfartøy (ROV).

Omsetningen i andre kvartal fordelte seg på 614,2 millioner dollar fra SURF and Conventional, 83,1 millioner dollar fra i-Tech Services og 325 millioner dollar fra Renewables and Heavy Lifting.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå