Tror storfusjon kan ha utløst interesse for Subsea 7

Flere av oljeservicegigantene har lagt penger på bordet for å komplettere sitt tilbud til kundene. I dette bildet gir en eventuell sammenslåing mellom Baker Hughes og Subsea 7 mening, sier ekspertene.


<p><b>ETTERTRAKTET</b>: Subsea 7s undervannsvirksomhet passer godt med Baker Hughes nåværende tilbud. Ifølge amerikanske medier har sistnevnte vært i samtaler om å kjøpe førstnevnte.</p>

ETTERTRAKTET: Subsea 7s undervannsvirksomhet passer godt med Baker Hughes nåværende tilbud. Ifølge amerikanske medier har sistnevnte vært i samtaler om å kjøpe førstnevnte.

Subsea 7 er blant dagens vinnere på Oslo Børs. Aksjen steg over 2,4 prosent til 135,2 kroner i kjølvannet av rapporter om at energiserviceselskapet har vært i samtaler med General Electrics Baker Hughes om et oppkjøp.

Rapportene er basert på uttalelser ikke oppgitte kilder har gitt til Wall Street Journal og nyhetsbyrået Dow Jones Newswires.

Oljeserviceselskapene har vært gjennom flere magre år, hvilket også har bidratt til å utløse en bølge av oppkjøp og fusjoner. Denne har feid med seg flere av aktørene i sektoren, samt medført en mengde rykter, og dagens meldinger kommer derfor ikke overraskende på analytikerne som følger det Oslo-noterte selskapet.

– De har nok snakket om dette som en respons på sammenslåingen mellom Technip og FMC Technologies. Dersom Baker Hughes og Subsea 7 slår seg sammen, blir de også en fullintegrert subsea-spiller som både kan tilby utstyr og installasjon, sier analytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets til E24.

– Ikke helt overraskende

Bransjekollega Sondre Dale Stormyr i Danske Bank tror ikke nødvendigvis det er røyk uten ild, men minner om at et fusjonert GE/Baker Hughes har blitt nevnt som en potensiell kjøper av mange selskaper.

– Ryktene er derfor ikke helt overraskende, men det er vanskelig å anslå substansen i dette, sier han.

GE sluttførte kjøpet av Baker Hughes tidligere i sommer, og skal parallelt med dette ha evaluert hva de mangler for å komplettere sitt servicetilbud. Stormyr mener at Surf-virksomheten til Subsea 7 potensielt kan dekke et hull i dette tilbudet.

Surf er en forkortelse for subsea, umbilicals, risers and flowlines.

– Det er usikker hvor sterk linken og behovet er, men GE er definitivt en potensiell kjøper av Subsea 7. Det gir mening og er ikke utenkelig, sier han.

Schlumberger-allianse

Subsea 7 har per i dag en allianse med Schlumberger, som er hovedkonkurrenten til GE/Baker Hughes. Stormyr mener det er et åpent spørsmål hvordan disse vil reagere dersom det faktisk kommer et bud.

Schlumberger har tidligere sikret seg Cameron, et eksempel på såkalt vertikal integrering.

– De har tidligere gitt uttrykk for at de er fornøyde med alliansen og ikke har noe behov for å konsolidere inn Subsea 7, men dette er jo noe som kan endre seg dersom det kommer et konkret bud. Men foreløpig er dette bare spekulasjoner, sier Stormyr.

Baker Hughes har for øvrig en lignende ordning med amerikanske McDermott.

– Alle snakker med alle

Subsea 7 ønsker ikke å kommentere dagens melding.

«Selskapet er kjent med dagens pressespekulasjoner og den påfølgende bevegelsen i aksjeprisen. Selskapets politikk er å ikke kommentere på spekulasjoner og rykter», skriver de i en børsmelding publisert etter en midlertidig stans i handelen på Oslo Børs.

Selskapet har ikke besvart E24s henvendelser onsdag, men styreleder Kristian Siem sier følgende til Dagens Næringsliv på telefon fra Rio de Janeiro:

– I denne industrien nå snakker alle med alle, og det er naturlig som følge av industriens utvikling. Det fører selvfølgelig til at det blir rykter i markedet når det er konversasjoner. Men det betyr ikke at ryktene er riktige.

Milliardverdier

Dow Jones Newswires skriver videre at samtalene mellom Baker Hughes og Subsea 7 skal ha blitt lagt på is grunnet uenighet om pris, men at de kan bli gjenopptatt.

Subsea 7 verdsettes, inkludert dagens kursoppgang til rundt 44,7 milliarder norske kroner.

Et samlet analytikerkorps har et gjennomsnittlig kursmål på Subsea på 145 kroner per aksje, hvilket priser selskapets egenkapital til rundt 47,4 milliarder – ikke inkludert en eventuell oppkjøpspremie.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå