Falt 154 milliarder kroner: – Det mest bisarre oppkjøpet det siste tiåret

Databrikkeprodusenten Broadcom kjøpte programvareprodusenten CA Technologies for 18,9 milliarder dollar. Analytikere sliter med å se strategien bak oppkjøpet. 


<p>En mann spaserer forbi hovedkontoret for Broadcoms Asia-virksomhet. </p>

En mann spaserer forbi hovedkontoret for Broadcoms Asia-virksomhet. 

Onsdag inngikk Broadcom en avtale om å kjøpe CA Technologies for en pris per aksje på 44,50 dollar, til en total transaksjonsverdi på 18,9 milliarder dollar.

Broadcom falt 19 milliarder dollar i verdi 5 minutter etter åpning torsdag. Dette tilsvarer et kursfall på 19 prosent. Kursen har aldri falt så mye på så kort tid siden selskapet gikk på børs, skriver Reuters.

Kursen til CA-aksjen derimot var opp 18,5 prosent klokken 14.30 samme dag. 

Broadcom har tidligere vokst gjennom strategiske oppkjøp av konkurrerende virksomheter. Selskapet har blitt en gigant innen databrikker til mobiltelefoner.

Reuters opplyser om at direktøren i selskapet, Tan Hock Eng, er respektert på Wall Street for sin forretningsforståelse. 

Lite strategisk 

Til tross for at han har opparbeidet seg et rykte som strategisk med kjøpene han tidligere har gjort, er flere analytikere misfornøyde med dette oppkjøpet. 

Broadcom er spesialister på utvikling av halvlederteknologi for databrikker og annen maskinvare, mens CA er ledende innen utvikling av programvare. 

Analytikerne gir uttrykk for å være skeptiske til at CA og Broadcom er virksomheter som operer i to vidt forskjellige bransjer, og at det dermed ikke foreligger noen synergier ved å slå de sammen. 

– Siden virksomhetsområdene til CA og Broadcom er så forskjellige, vil dette oppkjøpet trolig skape betydelig forvirring rundt selskapets strategi fremover, skriver analytikere i Raymond James en rapport onsdag

Eric Schiffer, administrerende direktør i oppkjøpsfondet Patriarch Organization, sparer ikke på kruttet når han skal forklare hans syn på valget. 

-Det er det mest bisarre, ikke-strategiske oppkjøpet som har blitt gjort det siste tiåret, sier han til Reuters.  

Gjør som vanlig

Økonomidirektøren i Broadcom, Tom Krause, forsvarer oppkjøpet med at motivet for den er den samme som for alle tidligere oppkjøp selskapet har gjort.

 <p>Tan Hock Eng holder en tale foran Donald Trump høsten i fjor. </p>

Tan Hock Eng holder en tale foran Donald Trump høsten i fjor. 

– Modellen vi benytter nå er den samme som har skapt enorme verdier for aksjonærene våre.
– Den handler om å finne verdier i offentlige markeder der eksisterende investorer ikke ser de. Dette oppkjøpet hadde vi tenkt å gjøre en god stund, sier han til Bloomberg.

Analytikere i det amerikanske meglerhuset Jefferies trekker frem at oppkjøpet kan forsvares med Broadcoms tidligere strategi. 
– Selv om virksomhetsområdet til CA avviker fra Broadcoms kjernevirksomhet, er oppkjøpet konsistent med selskapets historie med å kjøpe selskaper med høye kostnadsstrukturer som ikke er markedsledende, rapporterer Reuters.

Nei tidligere 

Dette er ikke første gangen det har vært en mediestorm rundt et av Broadcoms bud. Høsten i fjor la selskapet historiens største tek-bud på databrikkeprodusenten Qualcomm.
Budet kunne blitt til det historisk største oppkjøpet innen tek, hadde det ikke vært for at Donald Trump valgte å avvise oppkjøpet. 
Ifølge CNBC valgte Trump å avvise budet, da han mente at Broadcom Limited, som er organisert under lovgivningen i Singapore, kunne true den nasjonale sikkerheten til USA dersom de kjøpte Qualcomm, som er registrert i den amerikanske delstaten Delaware. 

 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå