Regjeringen vurderer tiltak som kan ramme Huawei

Samferdselsdepartementet advarer Telenor, Telia og Ice mot store investeringer i 5G-teknologi som kan bli rammet av nye tiltak som kan begrense Huawei i Norge.


<p><b>KAN RAMMES</b>: Kinesiske Huawei har vært i hardt vær i flere europeiske land denne uken, og fredag ble det kjent at regjeringen vurderer tiltak som kan ramme selskapet som selger utstyr til både Telenor og Telia.</p>

KAN RAMMES: Kinesiske Huawei har vært i hardt vær i flere europeiske land denne uken, og fredag ble det kjent at regjeringen vurderer tiltak som kan ramme selskapet som selger utstyr til både Telenor og Telia.

Settestatsråd Harald T. Nesvik i Samferdselsdepartementet opplyser til E24 at departementet vurderer å innføre tiltak som «bidrar til å redusere sårbarheten i norske ekomnett» – og kan dermed ramme Huawei.

– Vi ser at ekomnettene er avhengig av et fåtall leverandører, og at en høy andel av særlig basestasjonsutstyret leveres av utstyrsleverandører fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, og dermed potensielt kan rammes av en og samme sårbarhet, sier Nesvik i en epost.

Det er tre leverandører av slike ekomnett: Svenske Ericsson, finske Nokia og kinesiske Huawei. Det er bare kinesiske Huawei som opererer utenfor Norges sikkerhetspolitiske sfære.

Så selv om departementet ikke nevner Huawei med navn, er det åpenbart hvem de referer til.

Det kinesiske selskapet har levert nettverksutstyr til både Telia og Telenor, mens Ice bruker Nokia i sin utbygging av 4G-nettet.

Departementet sier ikke hva slags tiltak de ønsker å innføre.

Advarer mot nye investeringer

Beskjeden kommer i en tid der Huawei møter stor motstand over hele verden fra myndigheter og selskaper som revurderer sine avtaler med den kinesiske telegiganten i frykt for at selskapet er knyttet for tett opp mot den kinesiske staten og dets etterretningsorganer.

USA, New Zealand og Australia har bannlyst Huawei fra sin mobilnett, og store teleoperatører i Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Japan har denne uken uttalte at de revurderer avtaler med kinesiske selskaper.

 <p><b>VARSLER TILTAK:</b> Settestatsråd Harald Tom Nesvik skriver til E24 at regjeringen vurderer tiltak som kan bidra til å redusere sårbarheten i norske ekommnett.</p>

VARSLER TILTAK: Settestatsråd Harald Tom Nesvik skriver til E24 at regjeringen vurderer tiltak som kan bidra til å redusere sårbarheten i norske ekommnett.

Samferdselsdepartementet har varslet både Telenor, Telia og Ice i et brev datert 5. desember i år om å nøye vurdere fremtidige investeringer, spesielt til anskaffelser av utstyr for 5G, hvor Huawei er en stor aktør.

Varselet til selskapene går på å redusere risiko for at man investerer store penger i utstyr som kan rammes av nye krav eller forbud fra myndighetene, og sier dette kravet kan komme i løpet av kort tid.

Huawei: – Forståelig at folk stiller spørsmål

Sikkerhetsdirektør i Huawei Norge, Tore Orderløkken mener mye av informasjonen i mediene ikke er basert på fakta.

– Vi følger alle regler og lov, og ville aldri latt noe som helst land påvirke våre produkter. Vi har levert produkter i Norge i 11 år uten at det har vært noen alvorlige sikkerhetshendelser, sier han.

I slutten av januar skal departementet møte Telenor, Telia og Ice for samtaler om saken, og hvordan potensielle nye krav skal utformes.

– Men skjønner du at folk er usikre og stiller spørsmål?

– Ja, det er helt forståellig. Vi også kjent med at det skal være et møte i januar, noe vi mener er riktig og fornuftig. Vårt mål er å være så transparente som mulig, sier Orderløkken.

Telenor: Ikke overraskende 

Huawei-sjefen sier at norske kunder i økende grad spør hvordan selskapet jobber med sikkerhet, og sier det er en misforståelse at Huawei drifter nettene, noe de ikke gjør.

– Men ut i fra hva regjeringen skriver kan dette gå utover dere?

–  Ja, det er bekymringsfullt at man ikke har full forståelse av saken. Vi ønsker en konkurranse basert på fakta.

Han vil ikke spekulere i om tiltakene vil føre til utestengelse av selskapet.

Telenor opplyser til E24 at de også har fått med seg sakene om Huawei, og sier de har kontinuerlig dialog med myndighetene rundt sikkerhet knyttet til deres nett, og hvordan de skal forholde seg til myndighetskrav mot utstyrsleverandører.

– Vi følger denne situasjonen og vurderer kontinuerlig hva slags konsekvenser det kan få for Telenor, sier sikkerhetsdirektør i Telenor, Hanne Tangen Nilsen.

Hun synes ikke det er overraskende at store selskaper rundt omkring i Europa nå revurderer sine avtaler med kinesiske aktører.

– Leverandørvalg er noe som pågår kontinuerlig spesielt sett opp mot teknologiskifter. Det er derfor ikke overraskende at store aktører kommuniserer at de vurderer situasjonen nettopp i forbindelse med teknologiendring.

Telia sier de også følger nøye med på utviklingen og diskusjonen, og understreker at de enda ikke har valgt leverandør til utbygging av 5G-nett.

Ministeren inhabil

Huawei-saken ble diskutert også i september, da USA og Australia varslet utestengelse fra det norske markedet.

Samferdselsminister Jon Georg Dale ba da om en vurdering på om han var inhabil i Huawei-saker, og ble senere erklært inhabil i større saker.

 – I saker som har en direkte og konkret konsekvens for Huawei og som er av en viss økonomisk størrelse, vil jeg derfor be statsministeren om at det blir utnevnt en settestatsråd, sier Dale i en uttalelse som VG fikk tilsendt.

Årsaken er at Dale er venn med Huawei-topp og kommunikasjonssjef Vidar Brein-Karlsen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå