På dette nivået har ikke Wall Street vært siden dotcom-boblen

Wall Street har tatt igjen fallet etter dotcom-boblen fra 2000, men ekspertene tror selskapene er bedre rustet enn de var i de glade IT-dager. 


<p><b>TUNGT:</b> Det var tungt å være aksjemegler på Wall Street tidlig på 2000-tallet. Dotcom-boblen sprakk i mars 2000 og så seg ikke tilbake før S&amp;P 500s tekindeks hadde falt 80 prosent. Nå har indeksen tatt igjen verdien. </p>

TUNGT: Det var tungt å være aksjemegler på Wall Street tidlig på 2000-tallet. Dotcom-boblen sprakk i mars 2000 og så seg ikke tilbake før S&P 500s tekindeks hadde falt 80 prosent. Nå har indeksen tatt igjen verdien. 

Teknologisektoren har hatt et voldsomt rally på børs de siste årene. Likevel er det først nå at indeksene har tatt igjen det tapte etter at dotcom-boblen sprakk i år 2000. 

Onsdag sikret oppgang for Facebook, Microsoft og Oracle at aksjerekorden fra 27. mars 2000 på tek-indeksen Standard & Poor's 500 Information Techonology-index, ble slått. Det skriver Financial Times

Indeksen samler de største tek-selskapene på Wall Street.

Mirakler på børs

For 17 år siden ble verdien av utallige IT-selskapet pumpet opp til mer enn det var forsvarlig å forvente. Internett, som for folk flest var i sin spede barndom, ble spådd til å kunne utrede mirakler.
Børsverdien til selskapene som satset på teknologien ble satt i lys av den guddommelige tro på bransjen. 
«Alt» som hadde noe med IT å gjøre, fikk ble verdsatt til milliarder på børs. Aksjekursene ble blåst opp i skyene, og nesten enhver IT-gründer i bransjen fikk penger kastet etter seg. Folk sto i kø for å være med på eventyret og muligheten for å sikre seg evig rikdom.

Elleville tilstander

Et eksempel var det lille norske selskapet Opticom, som mente de hadde en teknologi som kunne revolusjonere lagring av data, ble på et tidspunkt vurdert som mer verdt enn DNB. 
 <p>Det var hektisk på Wall Street tidlig på 2000-tallet da dotcom-boblen sprakk. </p>

Det var hektisk på Wall Street tidlig på 2000-tallet da dotcom-boblen sprakk. 

Likevel var kanskje lastminute.com det verste eksempelet. Selskapet som solgte ledige flybilletter, ble på et tidspunkt vurdert som mer enn fire ganger verdt enn flyselskapene de solgte billetter for. 
Det gikk som det måtte. Markedet falt som en stein, og navnet dotcom-boblen oppsto. Børsindeksen stupte med 80 prosent de neste årene. 

– Beste vi har sett

Da S & P 500s tek-indeks stengte på 992,29 poeng onsdag, hadde den endelig tatt igjen fallet som kom etter boblen i år 2000. Likevel tror ikke ekspertene at vi ser en lignende utvikling i dagens IT-selskaper, og frykten for en boble som sprekker, er lav. 
– Forretningsmodellen for de ledende tek-selskapene på Wall Street er noe av det beste vi har sett, sier Rahul Narang, investeringsmanager ved Columbia Threadneedle. 
De mest verdifulle IT-selskapene på Wall Street er i dag Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Facebook og Visa. De er til sammen verdt rundt 2.720 milliarder dollar. 


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå