143 millioner til Baksaas

Innsatsen i Telenor gjør Jon Fredrik Baksaas styrtrik. Nå blir han møtt med krav om avgang.

TJENER GODT: 10 år som toppsjef i Telenor har gitt Jon Fredrik Baksaas totalt 143 millioner i lønn, pensjonsrettigheter, avtale om etterlønn og opsjoner.
TJENER GODT: 10 år som toppsjef i Telenor har gitt Jon Fredrik Baksaas totalt 143 millioner i lønn, pensjonsrettigheter, avtale om etterlønn og opsjoner.

Onsdag denne uken ble det kjent at Telenors styreleder Harald Norvik trekker seg, etter at han ble kalt inn til næringsminister Trond Giskes kontor samme dag.

Lederen av næringskomiteen i Stortinget, Terje Lien Aasland, (Ap), går nå ut og sier at også Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas' fremtid må vurderes.

- Det er naturlig at det nye styret som skal velges på generalforsamlingen 16. mai både vurderer fremtidig struktur og Baksaas sin rolle og hans disponeringer, sier Aasland.

Forbundsleder Hans Felix i El- og It-forbundet, som organiserer de LO-ansatte i Telenor, går enda lenger.

LES OGSÅ: Norvik fikk sparken

Bør gjelde nå

- Jeg husker veldig godt hvordan Baksaas argumenterte da han ble satt under press for å gi fra seg noen av opsjonsmillionene sine da de kom i fokus 2006. Da argumenterte han med at han uten bonusene ikke ville gjort en like god jobb, sier forbundsleder Felix.

VIL HA BAKSAAS UT: Forbundsleder Hans Felix i El & IT-mener Telenor-sjefen må gå av.
VIL HA BAKSAAS UT: Forbundsleder Hans Felix i El & IT-mener Telenor-sjefen må gå av.

- Da vil jeg ta ham på ordet nå og si at det samme bør gjelde nå. Hvis de taper så mange milliarder kroner som det nå ser ut som de risikerer i India, bør konsekvensen bli at han går av.

- Hans fremtid som Telenor-sjef henger i en tynn tråd?

- Ja, Baksaas henger i en indisk silketråd. Jeg må nok generelt si at jeg synes han også representerer en kultur i Telenor med avlønninger, bonuser og opsjoner som ikke har harmonisert med vanlige folks oppfattelse av hva som er riktig.

Derfor kan det være riktig tidspunkt nå å gjøre noe med den kulturen. Det bør få konsekvenser for Baksaas.'

LES OGSÅ: Baksaas kjemper for livet i India

Millioner på millioner

E24 beregnet i går hva Baksaas har fått ut av sin tid som toppsjef i Telenor. Se regnestykket nederst i saken.

Lønnen er tredoblet siden han tiltrådte i 2002. Samlet har han fått 62,4 millioner kroner i lønn, bonus og andre ytelser.

I tillegg er det satt av 51 millioner kroner i pensjon, samlet 113 millioner kroner.

På toppen av det kommer fallskjermen han får ved avgang: To årslønner; 10 millioner, hvis vi tar utgangspunkt i 2011-lønnen.

Da er vi oppe i 123,4 millioner kroner.

Må endre kurs

I tillegg kommer hans omstridte opsjonsavtale. Den har hittil gitt ham 17,2 millioner kroner. Det gir samlet 140,6 millioner kroner.

I tillegg har han 2,5 millioner kroner utestående i opsjonsprogrammet, basert på dagens pris.

Samlet gir det 143,1 millioner kroner.

Ingen kommentar

- Jeg synes det på en utmerket måte viser at det nye styret i Telenor må endre kurs og legge seg på en linje som er i større samsvar med både regjeringens signaler om lønnsmoderasjon og folks oppfatning av hva som sømmer seg, sier Felix.

Baksaas ønsket i går kveld ikke å kommentere saken, men vil bare formidle at oversikten i dagens VG er i henhold til gjeldende prinsipper om lederavlønning og at opsjonsprogrammet er avsluttet.

Les mer om bråket i Telenor:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå